Werken en vrije tijd

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Werkende moeders hebben de neiging zich te concentreren op 3 dingen: hun werk, hun kinderen en het huishouden (ja, manlief wordt wel eens vergeten.)
Hun dagelijkse bezigheden zijn geconcentreerd rondom deze veelomvattende gebieden. Op zich is er niets mis mee, je leven te focussen op slechts een aantal gebieden. Maar als je, zoals vaak gebeurt met moeders, tekenen vertoont van chronische vermoeidheid, dan klopt er iets niet.

In je leven zul je prioriteiten moeten stellen om voldoening te kunnen krijgen. Alles doen en goed doen, is onmenselijk en alles half doen eveneens.
Naarmate het leven vordert, veranderen je prioriteiten. Kinderen worden nu eenmaal groter en zelfstandiger. En dan veranderen de prioriteiten weer.

Laten we eens kijken hoe je iets kan doen aan chronische vermoeidheid.

•1.       Ook tussendoor kunnen de prioriteiten zich afwisselen en vind je opeens je vriendinnen en je man weer belangrijk. Ik kan je aanraden regelmatig je prioriteiten te checken. Zo’n elke 6 maanden is een goede optie.
Als je namelijk vasthoudt aan prioriteiten, die je eigenlijk niet meer zo voelt, kan dit ontzettend veel energie zuigen.
Zo ga je te werk: Je brengt in kaart waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest. Het kan zijn dat je nu andere dingen belangrijk vindt om je aandacht aan te geven. Schrijf het uit en geef ook daadwerkelijk aandacht aan die dingen. Je kinderen kun je niet aan de kant schuiven, maar b.v. het huishouden kan wel uitbesteed worden.
•2.       Vrije tijd inplannen. Misschien is dit wel jouw probleem. Dat je alles doet voor diegenen en dingen buiten jezelf om, en daardoor te weinig voor jezelf zorgt. Je batterij opladen is echt nodig. Al is het maar een leuke film kijken, vroeg naar bed of even op de bank met een kopje thee. En als je dit al doet en je bent nog moe, probeer het vaker te doen.
•3.       Romantiek met je man. Als je teveel apart gaat leven en je los van elkaar dingen doet, dan kost dat eigenlijk meer energie. Delen met elkaar (liefde en zorg over de kinderen en andere bezigheden) geeft juist energie en het gevoel dat je een team bent. Dus maak tijd voor elkaar en verdeel de taken.
•4.       Binnen je prioriteiten zijn er nog tal van mogelijkheden, waardoor het een enorme klus kan worden. Doe alleen het belangrijkste: wat is de prioriteit binnen de prioriteit? Stel je werkt als accountmanager en het doel is het komende half jaar klanten met een totaalbudget van x Euro’s binnen te halen. Ongemerkt krijg je aanvragen van kleinere klanten en werkzaamheden die niet bijdragen aan het doel.
Je keuze zou dan moeten zijn: wat brengt mij het snels bij mijn doel met de minste investering?
Een ander voorbeeld: afgelopen tijd waren de schoolcijfers het belangrijkst. Je hebt de nodige tijd gegeven hieraan samen met je kind. Nu gaat het prima en merk je dat hij meer behoefte heeft aan vrije tijd. Beperk het huiswerk tot een bepaald tijdstip om daarna lekker buiten te spelen. Welke focus wil je leggen binnen je aandachtsgebied?
•5.       Zoek een groep gelijkgezinde vriendinnen of moeders op. Zorg voor uitwisseling. Het gaat niet om een klaaggroepje, maar een groepje om dingen mee te delen, elkaar te ondersteunen en tips te geven. Zorg voor positieve energie.

Het leven bestaat uit oneindig veel keuzes, maar je moet wel zelf kiezen. Scan je prioriteiten regelmatig en vergeet daarbij niet de verantwoordelijkheden, die je hebt naar je familie, je werk en jezelf toe. Zo kun je wat doen aan je energieniveau en je kwaliteit van leven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.