Wat kan ik doen als ik mijn baan niet meer zie zitten?

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Misschien zit je al jaren in je huidige baan of ben je net een jaar bezig. In ieder geval begint het alweer te kriebelen. Maar laten we zeggen dat je nog niet bereid bent om de stap te zetten naar een andere functie intern of een andere werkomgeving. Dit is niet wat je wilt en wat je voor ogen hebt. Je wilt graag blijven waar je bent, maar tegelijkertijd zoek je meer uitdaging.
Wat je natuurlijk wel kunt doen is het onderste uit de kan te halen en je eens goed te verdiepen in de mogelijkheden die je huidige baan je bieden.

1. Stel jezelf de vraag welke kwaliteiten je hebt, die je niet kwijt kunt in de huidige werkzaamheden van je baan. Hoe zouden jouw onbenutte kwaliteiten kunnen passen in je baan? B.v. je bent goed in documenteren en geniet hier ook van. Stel voor dat je een tijdje de procedures in kaart gaat brengen. Dit ‘handboek’is een prachtige document dat ten goede komt aan de hele afdeling.

2. Voor hernieuwde motivatie, hou je een boekje bij met je prestaties en je successen. Als je die niet hebt, begin er dan aan. Bij je functioneringsgesprek vraag je aan je leidinggevende of je je logboek mag delen met hen. Dit geeft je manager een goed inzicht in wat je kunt en dat je je werk serieus neemt.

3. Vraag aan je collega’s wat zij vinden van jou als werknemer. Wat zijn je goede kanten en minder goede kanten. En werk aan je minder goede kanten.

4. Past het werk je nog? Door het krijgen van kinderen of andere belangrijke gebeurtenissen in je leven, kan het zo zijn dat je je baan bent ontgroeit. De voorwaarden van je baan kunnen dan niet meer zo goed passen in wie je bent geworden. Denk hierbij aan meer thuiswerken door een grotere woon-werk afstand t.g.v. een verhuizing of andere werktijden zodat je meer kwali-tijd kunt doorbrengen met je gezin. Plan een gesprek met je manager in en zie wat kan.

In mijn artikelen ‘Meer voldoening in je werk? Word deskundige in 10 stappen!’ en ‘Als je huidige baan het niet helemaal is…’ staan nog meer tips als je bent uitgekeken op je werk.
De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is deze: Ga niet zitten wachten tot er iets veranderd. Als je voelt dat je je interesse verliest, neem je werk onder de loep en kom in actie. Het is veel lastiger om jezelf te motiveren als je reeds met tegenzin naar je werk gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.