Van Demotivatie naar Succes

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Op dit moment heb ik een vrij volle praktijk met vrouwen die veel overeenkomsten hebben. Zij zijn professionals in hun vak, ambitieus, willen graag groeien en zichzelf ontwikkelen. Ze hebben daarnaast ook nog een gezin. Een vol leven met mooie en mindere mooie momenten. Het meest opvallende aan deze vrouwen: ze staan open voor nieuwe ideeën en proberen deze uit in hun werk en leven. Sommige ideeën werken voor hen, anderen weer niet.

Frustraties, niet weten welke keuzes je wilt maken, niet weten welke richting je op wilt, maken ons moe en we raken gedemotiveerd. Sommigen van ons worden depressief of zijn gewoon down. Strubbelingen horen bij het leven en dat geeft niets. Je groeit ervan. Mijn cliëntes verdienen een compliment want 1 ding is zeker. Ze zitten niet te wachten tot het beter gaat. Ze willen anders en doen ook anders. Ze kunnen ook alleen weten of iets anders werkt door het uiteraard te testen en het te doen. Zij stellen zich op zoals ze werkelijk zijn, namelijk succesvolle vrouwen. Mensen met succes hebben een aantal kwaliteiten, die maken dat ze binnen de kortste tijd weer in hun kracht komen te staan. Ze zeuren niet en blijven niet in relaties of handelingen steken. Ze zetten stappen, die leiden tot een vruchtbare samenwerking of zoeken hun geluk elders. Het zijn vechters, in de meest positieve zin van het woord, en vooral mensen die risico’s durven nemen.

  1. Ze zijn zich goed bewust als dingen niet werken. Ze zien dit gauw genoeg dat hun houding of hun manier van werken/communiceren niet werkt. Ze zijn wellicht gefrustreerd, maar dat duurt niet lang. Ze veranderen van strategie. En als ze niet meteen weten hoe ze het anders kunnen aanpakken, nemen ze tijd voor zichzelf om hun batterij op te laden. Zo kunnen in een later stadium hun creativiteit laten stromen en bedenken wat een volgende stap zou kunnen zijn.
  2. Ze hebben een visie en kijken niet alleen maar naar de korte termijn. Ze willen ergens naar toe groeien en weten dat een quick fix hen niet het resultaat oplevert dat zij voor ogen hebben. Ze weten dat het zetten van babystapjes hen meer kwaliteit oplevert dan grote sprongen te maken. Als ze stappen zetten, dan willen ze het ook grondig aanpakken.
  3. Mensen met succes hebben niet alleen oog voor de toekomst. Ze weten als ze dit zouden doen, dat ze niet kunnen genieten van het hier en nu. Ze genieten juist doordat ze hun aandacht bij het proces houden en de stappen die ze zetten zo goed mogelijk proberen te doen.
  4. Ze leven vanuit hun kernwaarden, de dingen die belangrijk voor hen zijn. Hun geluk ligt niet in alles en zoveel mogelijk doen, maar eerder in bewuste keuzes maken en de diepte ingaan. Dit geeft verrijking aan het leven en zorgt voor meer voldoening.
  5. Zij laten zich inspireren door workshops, boeken of door coaching. Zij snappen dat je voor groei anderen nodig hebt voor dat extra duwtje in de rug, voor het delen van succes/frustraties en voor nieuwe ideeën. Dit maakt dat ze niet bang zijn om (professionele) hulp in te schakelen.
  6. Ze schrijven hun successen op, hun handelingen, hun gedachten, hun houding die hen succes heeft opgeleverd. Zij zijn immers net als andere mensen: ze vergeten. Maar ze verschillen met anderen door het te documenteren, zodat ze blijvend leren van hun verleden.
  7. De meest succesvolle mensen kijken niet naar 1 deelgebied van hun leven zoals b.v. werk, maar benaderen hun issues vanuit een holistische visie. Zij voeden de belangrijkste deelgebieden van hun leven en zorgen ervoor dat deze zich blijven ontwikkelen. Want stilstand is achteruitgang. En een ideale baan zegt niet altijd iets over het succes dat ze privé ervaren.

Succes is natuurlijk ook iets dat heel persoonlijk kan zijn. Directeur zijn is vanuit maatschappelijk oogpunt misschien succesvol, maar lang niet voor iedereen. Genoeg mensen hoeven geen manager of directeur te worden omdat dit voor hen juist een gelukkig en succesvol leven in de weg zal staan. Het is gewoon niet hun ding, m.a.w. het valt niet onder het kopje ‘Kernwaarden’. Te leven vanuit je kernwaarden en hier aandacht aangeven geeft de kwaliteit die je nodig hebt om een succesvol leven te leiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.