Uitdagende, moeilijke projecten: de 7 stappen

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Als je thuiswerkt of buiten de deur, opzicht maakt dat niet uit. Voor een grote opdracht heb je gewoon iets meer aandacht nodig. Met alle werkjes die er nog liggen, is de tijd die je voor handen hebt des te belangrijker. Juist doordat je telkens je aandacht switcht van het een naar het andere, vooral als je kleine kinderen hebt, kun je heel gemakkelijk de dingen die gedaan moeten worden uit het oog verliezen. Soms weet je niet eens meer wat je al hebt gedaan en wat er nog dient te gebeuren. Dit overkomt mijzelf vaak genoeg met mijn eigen kleintjes in de buurt.
Niet alleen kinderen kunnen je aandacht verstoren, maar ook telefoontjes en emailtjes. Dus wees je bewust wat bij jou de grootste stoorzender is. Kijk hoe je deze kunt temmen.
Hoe het ook zij, met iets meer structuur kun je gewoon weer je werk oppakken na een ongeplande interruptie. Deze 7 stappen helpen je het project te volbrengen.

1. Een stok achter de deur. Zorg ervoor dat je een deadline hebt, zodat je ergens naar toe kunt werken. Zonder een stok achter de deur blijft een project makkelijker liggen. En je voelt het al aankomen: de nodige frustraties doen hun intrede.

2. Zorg voor een startdatum. Even belangrijk als het vorige is op een bepaalde dag te beginnen aan je project. Met een startdatum en een einddatum, kun je de duur van je project beter inschatten en geeft een afgebakende tijdslijn.

3. Opdelen. Deel het project in kleine, beter behapbare brokken, zodat het overzichtelijker wordt en makkelijker te volbrengen is. Stel je hierbij de volgende vragen:
Wat zijn de onderdelen van het project? Welke taken dien ik te volbrengen? Wat is de beste/meest prettige volgorde voor mij om de taken af te ronden? Wanneer ga ik wat doen?

4. Uitbesteden. Welke onderdelen, indien mogelijk, kan ik overlaten aan mijn collega, secretaresse om te doen? Soms zijn er onderdelen, die vrij makkelijk door een ander gedaan kunnen worden en jouw tijd en energie schelen. Dit geeft jou mooi de gelegenheid je te concentreren op een andere deeltaak van het project. Maak daarbij goede afspraken wanneer het afkomt.

5. Korte pauzes. Neem tijdens het doen van je project, korte pauzes om even je batterij op te laden en het even te laten bezinken, zodat je een frisse kijk hebt, als je weer aan de slag gaat.

6. Bescherm je tijd. Het is erg hinderlijk om telkens gestoord te worden als je aan iets moet werken, dat veel aandacht vergt. Zorg voor een ‘niet storen’ bordje op je deur, doe je deur dicht, meld in de pauze aan je collega’s dat je even niet gestoord wilt worden, vraag de secretaresse je telefoontjes aan te nemen en als je thuis werkt laat het antwoordapparaat het werk doen, werk alleen als je kinderen de deur uit zijn of als je man of een andere volwassene thuis is.

7. Wat levert het op. Welke mogelijkheden schept het afronden van dit project? Maak dit zo positief mogelijk en hou dit in het vizier. Beloon jezelf als je een onderdeel hebt afgerond. Want dat gebeurt eigenlijk veel te weinig.

Tip: Schrijf op een memoblaadje: 1. Het afronden van (vul hier het project in). Dit zet je bovenaan.
2. Dan de nieuwe mogelijkheden van stap 7 en highlight deze. Plak het op je computerscherm.
Een goede manier om jezelf te motiveren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.