Thuiswerken? Goed plannen is van wezenlijk belang

Door Anne-Marijn Küthe, moeder van Thomas (13) en thuiswerkmama.

Een waarschuwing vooraf. Wie een hekel heeft aan Engelse citaten moet onmiddellijk ophouden met lezen, want er komen er in dit korte stukje maar liefst drie voor. Thuiswerken biedt veel ruimte voor spontaniteit. Toen Thomas klein was liet ik op mooie dagen mijn vertaalwerk voor wat het was, ging met hem naar het park of strand en schakelde de telefoon door. In de avond haalde ik het werk weer in. Voor een thuiswerker is elke dag anders, met nieuwe mijlpalen en deadlines. Betekent dit dat (beginnende) thuiswerkmama’s structuur maar meteen overboord moeten gooien?

Failing to plan is planning to fail’ las ik in een Amerikaans zelfhulpboek. Een irritant zinnetje, maar er zit veel waarheid in. Een mildere variant is ‘no one plans to fail, they just fail to plan.’Daarom raad ik elke aspirant thuiswerkmoeder aan om een ondernemingsplan op te stellen. Als je geld bij de bank gaat lenen is dit pure noodzaak. Veel banken hebben voorbeelden van ondernemingsplannen ter beschikking, ook bij de Kamer van Koophandel www.kvk.nl , en bij Noova www.novaa.nl kun je terecht.

Ook als je geen geld wilt lenen kun je baat hebben bij een plan: hierin geef je aan wie jij bent (opleiding, diploma’s, werkervaring…), wat voor bedrijf je wilt starten (hoe, wat, wanneer, waarom) en de wijze waarop je dit werk met je gezin wenst te combineren (afspraken met partner en kinderen, verdeling huishoudelijke taken…).

Op die manier wordt al snel duidelijk welke troeven je hebt en welke troeven je mist, welke prioriteiten je wilt stellen en welke doelen je wilt halen. Zo’n plan maakt ook inzichtelijk hoeveel er bij thuiswerken komt kijken. In dit opzicht wil ik jullie het volgende Amerikaanse citaat niet onthouden:  ‘I compare being a work-from-home mom to a good ballet performance. It looks a lot easier than it is. (Karen North)’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.