Stressmanagement: vat op je werk en leven in 5 stappen

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Het balanceren van werk en privé is één van de grootste uitdagingen voor werkende moeders. Denk aan tijdsdruk, deadlines, lange dagen, verantwoordelijkheid, vermoeiend of saai werk.
En als je thuis komt, heb je je lieve kinderen, die graag liefde en aandacht van je willen. Maar op de een of andere manier regelen ze het altijd zo dat je huis eruit ziet alsof er een bom is geëxplodeerd.

En je huis is zo’n wanorde, waardoor je niet goed kunt functioneren. En vervolgens probeer je tussen het koken en knuffelen door de boel aan kant te krijgen. Je hoort de voordeur en manlief komt thuis. En natuurlijk mag ook hij niet te kort komen, anders groeit je relatie de verkeerde kant uit.

En midden in die drukte, probeer jij je hoofd boven water te houden. Het lukt wel, maar amper.

Zo gaat het in een aantal huishoudens, maar gelukkig niet in alle.

Maar werken en moederen, kan een enorme uitdaging zijn, die stress veroorzaakt. Er zijn gelukkig wel oplossingen te bedenken, die het leven stressvrijer kunnen maken.

Werken en moeder zijn is geen onewomanshow. Zelfs niet als je een alleenstaande moeder bent. Ook vrouwen met een partner hebben de neiging alles naar zich toe te trekken.  Laten we eens kijken hoe dat anders kan.

 

•1.       Met je partner kun je bespreken welke taken hij op zich kan nemen. Al zijn het maar kleine, simpele taken; de tafel dekken, een boekje voor de kinderen voorlezen, de pyjama’s van de kinderen aandoen, begeleiden bij het tandenpoetsen, de rekeningen betalen. Heel vaak doe je als moeder veel dingen tegelijkertijd. En al die dingen bij elkaar opgeteld geeft stress. Je vraagt van je hersenen telkens weer een start-stop mentaliteit als je van het een in het ander gaat. Dat is heel vermoeiend. Als een paar taken overgenomen kunnen worden, zou dat erg prettig zijn. Vooral als het in het moment gebeurt. Dit geeft je het gevoel dat je iets samen doet. Maar goed, dit kan niet altijd.

Als je alleenstaande moeder bent, ben je misschien in de gelegenheid hulp in te roepen van je ex-partner. Hij zou b.v. de kinderen naar zwemmen kunnen brengen of een keertje naar de tandarts kunnen gaan met ze.

•2.       Maar vrouwen met of zonder partner, vergeten wel eens een oppas te nemen om ‘s avonds iets leuks gaan doen. Of je kunt familie en vrienden eens vragen of zij kunnen oppassen. Het is voor jezelf heel belangrijk om eens te ontspannen; op een luxe manier te gaan dineren of een avondje naar de film. En als je een relatie hebt, snijdt het mes aan twee kanten.

•3.       Je kunt ook afspreken met andere moeders in de buurt dat jullie elkaar afwisselen om de kinderen naar school te brengen of te halen. Alle kleine beetjes helpen. Dit kun je ook doen om de sleur eruit te halen. Het leven is veel te mooi voor sleur.

•4.       Maak eens een takenlijst van wat je allemaal doet op een dag. Zijn er taken die je kunt schrappen? Kun je een aantal uitbesteden? Op je werk kun je misschien werk uitwisselen met een collega, die bepaalde taken met gemak doet. Jij kunt dan weer taken van hem/haar overnemen, die jij uit je mouw schudt.

Thuis kun je misschien een werkster nemen. Dat geeft in je privésituatie 1 kopzorg minder. En als je de moeite neemt, om je kinderen te leren opruimen of mee te helpen in het huishouden, heb je een goede investering geplaatst.

•5.       Maak een lijstje van de dingen die minimaal dienen te gebeuren om jou een tevreden gevoel te geven. Doe dit in relatie tot de verschillende vlakken in je leven: je kinderen, je werk, je partner, jezelf, het huishouden.

Ik zal een voorbeeld geven. Je krijgt een tevreden gevoel als je je partner ’s ochtends een kus hebt geven, voordat hij vertrekt naar zijn werk. Je vindt dat je minimaal 1 keer per dag even contact met hem wilt hebben via de sms. Je hebt een fijn gevoel als je minstens 1 keer per dag iets lief tegen hem hebt gezegd.

Nog een voorbeeld. Je hebt voor jezelf minimaal nodig dat je haar is gedaan, je tanden gepoetst zijn en je een half uur iets voor jezelf kunt doen.

 

Ik daag je uit om iets te doen met de stappen die hierboven zijn beschreven. Niet alle stappen zijn haalbaar voor je. Je kunt in ieder geval met 1 iets aan de slag. Kies datgene, dat er uitspringt. Start met iets klein, want alle kleine beetjes helpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.