Remedies tegen de thuiswerkmamablues

door: Anne-Marijn Küthe
Komt het door de kou die begint in te zetten? De regenachtige periode die ongetwijfeld in het verschiet ligt? Door slaapgebrek? Ik weet niet wat het is, maar ik voel me de laatste tijd een tikje somber. Het lukt me slechts met moeite om te genieten van de zegeningen van het thuiswerkouderschap. Jaren geleden droomde ik ervan om thuis te kunnen zijn met de spreekwoordelijke pot thee – het leek een onbereikbare droom, in die tijd maakte ik heel lange dagen buitenshuis.

Nu ben ik er na schooltijd. Het leek me o zo gezellig om samen met mijn zoon te lunchen, inmiddels doe ik dat elke dag. En geloof me, in goede periodes kan ik er intens van genieten. Helaas zijn er ook tijden waarin ik dit als vanzelfsprekend beschouw en waarin ik me niet meer zo gelukkig prijs. Tijden waarin ik worstel met die lastige balans tussen tijd voor mijn kind en tijd voor mijn werk, tijd voor de buitenwereld en tijd voor intimi, tijd voor het genereren van omzet en tijd voor het uiten van genegenheid. Tijden waarin ik het lastig vind dat mijn werkdagen zo versnipperd zijn.

Humor helpt me door zulke periodes heen. Zo ontdekte ik onlangs de zalige Engelstalige site:www.mommytrackd.com, die moeders een hart onder de riem steekt. Met name de blog van Stefanie Wilder Taylor- schrijfster, moeder van drie kinderen en thuiswerkmama- deed me glimlachen, een feest van herkenning.

De titel van één van haar posts ‘Working from home is the shits’ spreekt boekdelen. Ze schrijft over het worstelen met deadlines, het opvoeden van een tweeling, hoe het voelt om een au pair te hebben en over de manier waarop mensen je aankijken als je vertelt dat je vanuit huis werkt “whenever I tell people that I work from home I get one of those knowing looks that I take to mean, “So you don’t have a job.” Ook de vele afleidingen waar de thuiswerkmama mee te maken krijgt weet ze treffend neer te zetten.

Naast het lezen van entertainende blogs, zijn er nog wel wat remedies tegen de thuiswerkmamablues:

  • jezelf trakteren op een warm bad, met kaarsjes aan en kruidenthee – of witte wijn, afhankelijk van hoe sterk de thuiswerkmamablues zijn.
  • een middagdutje of een keer vroeg naar bed gaan.
  • een gesprek met een hele goede vriend of vriendin.
  • een strand – of boswandeling.
  • iets leuks ondernemen met je kinderen.
  • jezelf helpen herinneren aan de reden waarom je koos voor een bestaan als thuiswerkmama.

En neem het van deze ervaringdeskundige aan: vóór je het weet ben je weer blij met je situatie. Je keuze. Je leefstijl.

Anne-Marijn Küthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.