Meer voldoening in je werk? Word deskundige in 10 stappen!

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Moeder zijn en ook nog uiting willen geven aan je eigen specifieke verlangens, vraagt nogal wat organisatiemanagement.
Als je net moeder bent geworden, dan is het soms lastig te goochelen met je nieuwe verantwoordelijkheid en alle dingen je die wilt in je leven. Je wilt natuurlijk een goede moeder zijn, een goede vrouw voor je man en ook nog je ei kwijt kunnen. 

Je raakt soms het overzicht kwijt en je krijgt last van schuldgevoelens als je niet alles tegelijkertijd perfect kunt doen. Vroeg of laat krijgt elke vrouw hiermee te maken. Voor mij was dit altijd de reden om het moederschap nog even uit te stellen. Ik zag er enorm tegen op hiermee geconfronteerd te worden. En begrijp me goed, ik heb altijd moeder willen worden. Door o.a. het verlies van mijn eigen moeder, heb ik de knoop doorgehakt en besloten de stap te zetten. Alle angsten die ik had, kwamen uit. Met name omdat ik niet wist hoe ik het moest oplossen.
Nu is het me duidelijk, dat je niet alles kunt hebben in je leven, maar dat dat ook niet nodig is om een gelukkig leven te leiden. Door diepgang raak je eerder vervuld dan door te blijven zweven aan de oppervlakte.
Vaak zie ik ook dat de leukigheid en sensatie van een nieuwe baan er na een jaar er voor velen af is. Tenminste ik was zo. Nu begrijp ik en zie ik dat je na het eerste jaar de basis legt voor de routine van je werk. Dus na een jaar weet je wat het werk behelst. Je voldoet aan de eisen om het werk te verrichten en je ziet wat je goed en minder goed kunt. Maar in principe ben je nog geen deskundige geworden. Immers je doet het werk nu 1 jaar en je hebt een mooie basis gelegd. Je werk behelst meer dan alleen maar die goede basis. Er komt eigenlijk veel meer bij kijken. Dus het is tijd om vanuit de oppervlakte de diepte in te duiken. Vooral als je merkt dat je het wel hebt gezien met die routine.
Maar als je deskundige wilt worden op dit terrein zul je je meer moeten verdiepen in je vak. Je zult diepgang moeten creëren hiervoor. Wat houdt dat in?

1. Wat zijn de dingen die je nog niet goed beheerst of dingen die beter zouden kunnen? Maak hier een overzicht van.
2. Welke vind je het belangrijkst om aan te pakken? Rangschik deze taken.
3. Wat zijn de dingen die je echt leuk vindt om te doen? Maak een overzicht.
4. Kies de eerste van de lijst met dingen die je kunt verbeteren.
5. Praat eens met diegenen in hetzelfde beroep of in een ander beroep met dezelfde werkzaamheden over die taken die bij jou niet soepel verlopen. Ondervraag hen hoe zij bepaalde dingen aanpakken en breng het in kaart.
6. Ga aan de slag. Implementeer hun manier voor jouw werkzaamheden en zie het resultaat.
7. Kijk of je meer kunt doen van je leuke taken, door werkzaamheden, die je minder goed liggen uit te wisselen. Wellicht heb je een collega, die hier minder goed in is en graag wil wisselen.
8. Welke interne opleidingen zijn er, die je zouden kunnen helpen je te ontwikkelen tot een deskundige op jouw vakgebied.
9. Lees vakliteratuur.
10. Word onmisbaar door je 100% in te zetten. Dit verhoogt je kansen op goede doorgroeimogelijkheden naar de baan die je wel ziet zitten.

Maak gebruik van je kansen om jezelf te ontwikkelen. Ook in die functie, die niet helemaal bij je past. Er zijn ongetwijfeld werkzaamheden bij, waarbij je baat zult hebben in je volgende baan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.