Jij bent je CV

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

In een moeilijke markt als deze, is het erop of eronder. Dat maakt dat je CV een essentieel document is, waar je de nodige aandacht aan dient te besteden. Het vinden van een baan betekent over het algemeen hard werken en is veelal een fulltime baan. Brief na brief doe je de deur uit; je pluist de krant na voor geschikte vacatures en hopelijk voer je sollicitatie -en netwerkgesprekken. Dan nog kan het zijn dat je geen baan aangeboden krijgt of maar heel weinig op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Misschien is je CV niet meer van deze tijd.

Je CV is tenslotte je visitekaartje en je eerste contact met een potentiële werkgever. Maak het je concurrentie moeilijk en de werkgever makkelijk om jou te kiezen voor een nadere kennismaking.

Je doet er goed aan je CV up to date te houden, of je nu werk zoekt of niet. Op deze wijze kun je hem snel uitdraaien, en doorsturen naar een potentiële werkgever. Want je weet het nooit…

1.      Persoonlijke informatie. Oude telefoonnummers of e-mailadressen, die je niet meer gebruikt, horen niet meer thuis op je CV. Zorg dat je de juiste nummers vermeldt.

2.      Sleutelwoorden, die je kwaliteiten en vaardigheden weergeven. Of deze kwaliteiten en vaardigheden nu voortkomen uit hobby, werk, interesse of vrijwilligerswerk; dat maakt niet uit. De vaardigheden van een bepaalde functie kun je ook dankbaar inzetten op een andere. Noem vooral relevante, concrete voorbeelden, die passen binnen de functie. Dus vermeld vooral alles waar je in uit blinkt op je CV.

3.      Referenties. Als je nu ergens werkzaam bent, vraag dan of je collega’s of manager jouw referentie willen zijn. Overigens hoef je deze referenties niet direct op te nemen in je CV. Je kunt volstaan met ‘Referenties op verzoek’. In dit geval heb je uiteraard wel een aparte referentielijst beschikbaar. Referenties verjaren, dus ze mogen niet te oud zijn.

4.      Visitekaartje. Het allereerste, waar je je bewust van dient te worden is het feit dat een CV niets anders is dan een visitekaartje. Op dit kaartje zal precies dat moeten staan, waardoor de werkgever gaat denken: hé, die ga ik contacten, want die heeft precies wat ik nodig heb.

5.      Look and feel van je CV. De uitstraling van je CV is minstens zo belangrijk. Als je je CV bent, dan wil je ook dat de uitstraling ervan jezelf weergeeft. Wat bedoel je te zeggen met een bepaald lettertype of een apart ontwerp? Het gebruik van veel kleurtjes of andersoortige lettertypes staat niet professioneel en zou misschien wel kunnen voor een meer creatieve functie. Hoe saai het ook is, maar zwart/wit blijft het beste, en max. 2 pagina’s.

6.      Opleiding. Vergeet vooral niet alle interne cursussen en trainingen te vermelden, die je hebt gevolgd. Ook al waren het misschien wat ‘ingedutte’ trainingen, op papier staat het goed. Het ondersteunt je specialisme en dat is voor een deskundige altijd een meerwaarde.

Een algemeen CV werkt niet. Je zult echt je CV op de functie moeten schrijven. En dit kun je uiteraard doen aan de hand van je basis CV en de genoemde sleutelwoorden uit de advertentie. Als vraag en aanbod nauw op elkaar aansluiten, dan maak je de grootste kans op een uitnodiging. En met je CV kun je dit bewerkstelligen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.