Hoe voorkom je een Rotdag? 2

door: Prema Devi Ishaya
Goed, in het vorige artikel van ‘Eerste Hulp bij een Rotdag’ heb je gelezen dat een Rotdag een dag is waarop het allemaal even niet zo gaat als jij dat graag zou willen. En als je het accepteert dat de dag meteen beter gaat. Meegaan met het ritme van de natuur, dus even een tandje langzamer werken op een rotdag. Als je het beste kunt ‘meegaan met het ritme van de natuur’ is een rotdag voorkomen dan wel nodig? Denk even aan een snelstromende rivier waarin je je lekker laat meevoeren. Dan komt er een boomstronk binnen jouw handbereik en je pakt hem vast. Het kost je veel moeite om vast te blijven houden want de stroom is krachtig. Er is frictie.

Vasthouden of loslaten

Dit vasthouden, het tegengaan van de natuurlijke stroom, veroorzaakt ook rotdagen. Het blijven vasthouden aan één manier van het volbrengen van een taak, het pessimistisch kijken naar het verloop van jouw werk/leven de afgelopen tijd, of, en dit gebeurt vaker, je zit in een positieve flow en ongemerkt blijf je ‘aan een boomstronk hangen’ (= je geeft onnodig veel energie aan iets). Een rotdag voorkomen kan je ook vertalen als ‘hoe blijf ik in de stroom en ga ik niet onnodig aan een boomstronk hangen’ of ‘hoe blijf ik in flow’?

Een paar tips:

– Weet wat je het liefste wil! Dit is iets wat iedereen moet weten; en ik heb het niet over een nieuwe auto of een beter betaalde baan, maar meer het gevoel wat dit je geeft – dit gevoel is namelijk wat je het liefste wil.

– Stay Focussed. Geef prioriteit aan dat wat werkelijk belangrijk is voor je, dat wat je blij maakt, wat je vult met een gevoel van liefde en voldoening. Ga eens na hoeveel tijd je verspilt aan onnuttige zaken.

– Leuke-Dingen-Lijst. Maak een lijst met activiteiten waar je blij van wordt; bv. met de hond wandelen, naar een concert gaan, uren in een boekwinkel snuffelen, voor jou onbekende mensen gedag zeggen, jezelf trakteren op een mooi cadeau, een film huren waar je enorm om kunt lachen, etc. Het maakt niet uit wat, als het jouw ziel maar blij maakt. Dan: doe (minstens) één activiteit van deze lijst per week.

– Watch your Mind. Wees in het moment; nadenken over het verleden (ook iets dat net gebeurd is) of de toekomst, weerhoud je van het ervaren van het moment. Wees je ervan bewust wanneer je onnodig lang iets analyseert in je hoofd of constant commentaar geeft op jouw handelen of zijn (de zelfcriticus!). Zoek even afleiding, ga iets totaal anders doen of iets leuks. Misschien eng of een beetje wennen, maar het verbetert je werkprestatie echt!

In de vorige mail had ik het over Roos die mij vertelde dat ze kon voelen als ze van zichzelf verwijderd raakt. Van jezelf verwijderd raken heeft altijd te maken met het volgen en geloven van je gedachten, het vasthouden van de ‘boomstronk in de rivier’.

Jezelf zijn is een natuurlijke staat die moeiteloos en liefdevol is; het jezelf laten meevoeren in de rivier. Leven en werken in flow is ook een natuurlijke staat, hoe vaker je loslaat, hoe makkelijker het gaat.
© Prema Devi Ishaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.