Hoe verzeker ik mijzelf ervan dat ik mijn doel bereik in 2009?

door: Peggy Saman, .www.thuiscarrierecoach.com

Het behalen van doelen begint met een goed plan. Wat wil ik bereiken? Hoe ga ik het bereiken? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe ga ik het aanpakken? Wat ga ik absoluut niet doen. En wanneer weet ik dat ik mijn doel heb bereikt? Er zijn verschillende manieren voor het samenstellen van een goed stappenplan, zodat je precies weet welke stappen je dient te nemen om je doel te bereiken. De een maakt gebruik van het SMARTmodel en een ander gebruikt een variatie hierop. Hoe het ook zij, elk stappenplan is goed, zolang je komt tot uitvoering ervan.

In mijn coaching vind ik het heel belangrijk dat mijn cliënten ook daadwerkelijk iets doen met de bewustwording of het stappenplan dat we ontwikkelen tijdens de sessies. Een heel mooi tot in detail beschreven stappenplan betekent niets zonder implementatie. Als je echt verandering wil en je doel wilt bereiken zul je stappen moeten zetten. Je gaat van denken naar doen, van theorie naar praktijk.

Ik zie het vaak genoeg dat vrouwen de mooiste dromen hebben en dat het blijft bij dromen. Dat kan zijn omdat sommige dromen echt onuitvoerbaar zijn, zoals miljonair worden en op een onbewoond eiland gaan wonen, of men weet niet wat ze precies willen of de angst voor het onbekende.

De doeners onder ons zijn vaak diegenen die risico’s durven te nemen en rekening houden met mislukking. Hoewel ze het vervelend vinden om te falen, durven ze wel de stappen te zetten, die nodig zijn. Zij beseffen dat ze niet langer kunnen doorgaan met het leven of het werk zoals ze dat nu doen. Ze willen het anders en steken hun energie in daadwerkelijk veranderen.

De dromers onder ons (meestal de denkers) blijven dromen en komen niet tot actie, analyseren alles tot in detail en blijven het liefste dromen. Het analyseren vergt zoveel energie dat zij daardoor te moe zijn om in actie te komen. Hun energie is al op voordat zij nog maar iets hebben gedaan.

Ik schets het nu natuurlijk erg zwart/wit. Er bestaat natuurlijk ook een tussenvorm.

Hoe kun je jezelf ervan verzekeren, dat je inderdaad je doel bereikt in 2009?

Vooralsnog word je teveel afgeleid van je doel. Je aandacht gaat uit naar andere zaken, waardoor de stappen van je plan worden ondergesneeuwd. Focus je aandacht!

 

•1.     Maak gebruik van actielijstjes. Er zijn doorgaans 2 actielijsten die je kunt opzetten. Eentje heet de masterlijst. Hier zet je alle acties en projecten op, die je wilt uitvoeren. Dit is een soort van brainstorm lijst, zodat al je ideeën op 1 plek hebt. Deze lijst gebruik je als referentie, voor als je het volgende project wilt aanpakken.

De tweede lijst is de dagelijkse actielijst. Wat wil je vandaag bereiken/doen? Schrijf niet te veel op de dagelijkse actielijst. Er komt vaak nog iets tussendoor, waarmee je geen rekening hebt gehouden. Denk ook aan de punten uit je agenda, die er nog bij komen.

•2.     Kijk nog eens naar je masterlijst. Welke 2 projecten/acties leveren je voor nu het grootste resultaat op? Welke zou je heel graag willen oppakken?

Kies er 2 en kies dan welke je als eerste oppakt.

•3.     Schrijf uit wat je wilt bereiken en welke stappen je moet zetten om dit te realiseren. Schrijf achter elke stap wie dit moet doen. Jij of iemand anders? De volgende kolom is de deadline. Wanneer is het gedaan? Schrijf achter elke actie je beloning, die je krijgt als je het hebt uitgevoerd.

•4.     Neem de actiestappen, en natuurlijk de beloningen, over in je agenda en voer ze uit door ze op te nemen in je dagelijkse actielijst. Let op: ook je beloningen voor het in actie komen verdienen de juiste tijd en aandacht! Neem ze dus op in je agenda!

•5.     Als je je dagelijkse actielijst hebt gemaakt, kijk dan ook hier weer naar de 2 belangrijkste actie punten van de lijst. Welke 2 leveren je het grootste beoogde resultaat op? Deze twee zijn het belangrijkst om uit te voeren.

•6.     Kijk nog eens naar je dagelijkse actielijst. Welke kun je verwijderen? Er is altijd iets dat niet zoveel oplevert. Als het toch gedaan moet worden, kijk dan of iemand anders het voor je kan doen.

•7.     Kom in actie en doe het. Soms hikken we tegen een bepaalde activiteit aan. Je probeert jezelf van alles en nog wat wijs te maken om het niet te doen. Geef jezelf een half uur of een uur de tijd om de activiteit te doen. Zet desnoods je alarmklok van je mobiel en voer het uit tot het alarm is afgegaan. Dit is misschien een erg droge manier van iets doen, zonder enig gevoel of waar je niet helemaal achter staat, maar het werkt wel. We zitten meestal te lang te wachten tot ‘ik er klaar voor ben’, tot ‘ik me goed voel’ tot ‘het juiste moment’ daar is. Ik begrijp het wel, maar eigenlijk zijn het verkapte smoesjes. Soms is het gewoon een kwestie van een keuze maken en het gewoon doen. En als er dan een tijdslimiet (deadline) aanzit dan zijn we eerder geneigd het te doen. Een mooi alternatief is iemand met wie je de afspraak maakt om het binnen een bepaalde tijd af te hebben. Dit kun je met een coach doen of met een vriend/vriendin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.