Hoe haal ik de druk weg van al het moeten voor optimale ontspanning

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Je hebt stapels werk liggen en er schijnt geen einde aan te komen. En om het nog erger te maken word je ziek en de stapel lijkt nu wel oneindig. Je bent nauwelijks hersteld en probeert het werk weer op te pakken. De stapel is inmiddels gigantisch geworden en je grijpt naar je hoofd. De druk is groot, zeer groot en je krijgt stress.
Dit overkwam mij 2 weken geleden toen ik geveld werd door een kort heftig griepje. Ik geloof dat ik niet meer dan 2 dagen uit de roulatie was. Ik was genoodzaakt afspraken af te zeggen en werk vooruit te schuiven. Ik wist natuurlijk wel dat ik in tijdsproblemen zou komen, maar dat het werk zich zo snel kan opstapelen, daar schrok ik van. Het leek wel te gaan met een snelheid van 100 km/u.
Waarschijnlijk is dit een bekend scenario voor jou en veel vrouwen zullen dit wel herkennen. Die druk, die je voelt, uit zich in de alom bekende stress. Druk in je hoofd, niet kunnen loslaten, emotioneel worden, moe zijn, stijve nekspieren zijn de gevolgen.

Maar laten we eerst even kijken waar die druk vandaan komt. Het moge duidelijk zijn dat in verhouding veel werk en weinig tijd druk geeft. En wat je aankan verschilt uiteraard per individu.
Maar hoe wordt die druk veroorzaakt? In mijn ogen heeft die druk alles te maken met ons verantwoordelijkheidsgevoel. Het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel is een prachtige eigenschap, die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Je wordt dan gezien als de persoon om naar toe te gaan. Dit kan zijn op je werk, binnen je familie/gezin of binnen je vriendinnenkring. Je zult er ook om gewaardeerd worden. Maar als je teveel op je schouders neemt of het gaat je tegenzitten dan sla je te ver door in je verantwoordelijkheidsgevoel. In verhouding doe je dan meer dan je aankan. In mijn praktijk heb ik veel van dit soort vrouwen en komt dit naar mijn idee ook voort uit de kwaliteit van zorgen. En over het algemeen hebben vrouwen van nature deze zorgkwaliteit. Wat dat betreft ben je soms zelf je ergste vijand, en gaat dit op automatische piloot.

Nog even terug naar al deze verantwoordelijkheden. In het Engels hebben ze er een mooi woord voor : ‘have to’s’. De dingen die gedaan moeten worden.
Als je dus in verhouding teveel verantwoordelijkheden hebt, dan veranderen deze in ‘have to’s’. En stapels en stapels van ‘have to’s’ voelen niet prettig. Wat er dan veelal gebeurt, is dat je je leven gaat leiden onder voortdurende druk en alle fijne en plezierige zaken worden aan de kant geschoven of nagelaten. Laat ik dit verder uit splitsen.
Als je heel veel ‘have to’s’ hebt, kun je niet meer genieten. Automatisch worden de dingen, die niet vallen in de categorie ‘have to’s’ aan de kant geschoven. Vaak zijn dit de zaken die je plezier geven of waar je van geniet. Je vindt dat er geen ruimte hiervoor is, want er is al zoveel dat je moet doen. En de dingen die moeten, hebben voorrang.
Niets is minder waar. Als je leven geleid wordt door de dingen die moeten, en je lijdt er onder, dan wordt het tijd om de ‘have to’s’ onder de loep te nemen.

1. Maak een lijst van je ‘have to’s’
2. Beschrijf hoe je ideale leven eruit zou zien
3. Hoe dragen die ‘have to’s’ bij aan je ideale leven. De ‘have to’s’ die over blijven zijn je verantwoordelijkheden.
4. Welke ‘have to’s’ passen niet in het ideale plaatje en kunnen gedumpt worden of door gestreept worden. Je hoeft echt niet alles (zelf) te doen.
5. Optioneel: vervang de niet ideale ‘have to’s’ door dingen die je plezier brengen. Je kunt ook volstaan door gewoon te genieten van de extra vrije tijd, die dit met zich meebrengt.

We moeten al zoveel en echt niet alles is belangrijk. Als je beter kunt bepalen wat jouw verantwoordelijkheden zijn, dan kun je de druk aanzienlijk verlichten. Dit geeft je tijd en ruimte om weer te genieten van wie je bent en van al je geliefden om je heen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.