Het belangrijkste aspect van stress, dat je moet weten

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

In mijn praktijk hoor ik heel vaak dat we eigenlijk te weinig tijd hebben voor alle dingen die we moeten regelen en die we heel graag zouden willen. Iedereen heeft 24 uur en helaas maar waar, kunnen we hier niet meer van maken. Doordat we zoveel mogelijk tegelijkertijd proberen te proppen in die 24 uur, waarvan ook nog eens 8 uur slaap of iets minder, heb ik gemerkt dat veel vrouwen in de stress raken.
Opvallend is dat wij vrouwen een bepaald beeld van het leven voor ogen hebben en dit beeld is bepalend voor de indeling van onze tijd. Als we namelijk overtuigd zijn van dit beeld, dan doen we er alles aan om dit na te streven en na te leven. Als het niet lukt, raken we gefrustreerd en in de stress. Wat we niet in de gaten hebben, is dat deze overtuigingen niet altijd stroken met dat wat er daadwerkelijk mogelijk is. We gaan heel sterk uit van dat wat we willen. Maar eigenlijk als we op die manier leven en werken, merken we dat het niet haalbaar is. Maar dat is niet onze eerste reactie. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het theorie (dat wat we willen en overtuigd van zijn) is tegenover praktijk( dat wat er in de wereld werkt). Wetenschappers praten daar dagelijks over en schrijven zeer uitgebreide essays over theorieën, die empirisch getoetst zijn. Daarmee wordt de theorie aangenomen of verworpen.
Voor ons dagelijkse leven zijn we veelal geneigd te blijven hangen in onze overtuigingen. “Het moet toch kunnen, waarom lukt dit niet?” en we gaan door met de dingen, zoals we die altijd doen.

Maar als je een gestressd leven leidt, zou dat eigelijk betekenen voor ons dat onze ’theorie’ is gefaald en dus wordt verworpen. Een belangrijk onderdeel van werken en leven is te ervaren. Erover dromen en uitdenken is niet hetzelfde als het waarmaken.
Bij bedrijven geldt deze regel ook. Iets is voor het ene bedrijf succesvol en voor het andere bedrijf niet. Je kunt dit alleen maar weten door het te testen.

Maar als je de ’theorie’ en dus je overtuigingen verwerpt: Ja, wat dan?
Dat zou misschien nog meer stress opleveren omdat je dan niet weet waar je aan toe bent. Gelukkig hoef jij je overtuigingen niet helemaal overboord te zetten. Als het niet lukt en je leidt een leven vol stress, dan betekent dat dat je iets niet goed doet. In die zin dat als je misschien wat aanpassingen zou maken dit al een verschil kan uitmaken. Het gaat erom hoe je de dingen doet en of die dingen die je doet wel zo belangrijk zijn. Een van de manieren om dit uit te vinden is dit te vragen aan je omgeving.

Werk:Stel dat het schrijven van een rapport je ontzettend veel tijd kost en stress oplevert. Vraag eens aan je baas wat hij vindt dat er minimaal in moet staan om te kunnen zeggen dat het rapport volledig is. Vertel hem dat zoals je het nu doet teveel tijd in beslag neemt en je daardoor niet aan ander werkjes toekomt. Wellicht is zijn antwoord heel anders dan jouw overtuiging hoe het rapport dient te zijn.

Gezin:Met de zorg voor kinderen is het iets anders gesteld. Kinderen kunnen minder goed bepalen wat ze echt nodig hebben. Jij als ouder kan dat beter. Overleg met de andere ouder wat hij vindt dat jullie kinderen minimaal nodig hebben.
De allermoeilijkste stap in deze, is het kunnen loslaten van bepaalde overtuigingen. De ander zal ongetwijfeld dingen opnoemen, die jezelf al had bedacht. Er zullen ook dingen zijn die jullie het niet eens zijn. Luister aandachtig en kijk of je de overeenkomsten kunt bundelen in een nieuwe theorie die je gaat uitproberen. En kijk wat het oplevert.

Samenvattend:
Het gevolg van vasthouden aan ’theorie’, die niet strookt met de werkelijkheid, is de situatie de schuld geven of geen uitweg zien, en maar achter onszelf aan blijven hollen. We hebben voor het merendeel onszelf deze eisen opgelegd en daarmee ook de druk, die die stress veroorzaakt.
De overtuigingen die we hebben bepalen ons zelfbeeld en die van de wereld. Als we merken dat het niet werkt, zullen we wat aanpassingen moeten doen. Dit laatste is iets, waar we niet 1,2,3 aan denken en we gaan vaak door op dezelfde voet, hopende dat we ons anders gaan voelen. Maar als we niks veranderen wordt de situatie alleen maar erger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.