Het belang van een solide netwerk

door: Peggy Saman, .www.thuiscarrierecoach.com

Je hebt het waarschijnlijk wel vaker gehoord: als je op zoek bent naar een nieuwe baan, benader eens je eigen netwerk, door hen via een brief of mailtje op de hoogte te brengen van je werk aspiraties. Een goed netwerk kan je inderdaad verder helpen op de wegen die je hebt ingeslagen of wilt inslaan. Er zijn mensen die hier niet in eerste instantie aandenken als zij op zoek gaan naar een – andere – baan. Zij kijken voornamelijk in de krant of op vacature sites.

Echter zijn dit vacatures, waarbij je te maken hebt met veel concurrentie. En dan dien je van goede huize te komen om een kans te maken. Voor carrière switchers of mensen met weinig ervaring is dit niet aan te raden. Maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die je kunt bewandelen. Een aantal van mijn cliëntes heeft weleens aangegeven niet echt een netwerk te hebben of geen mensen te kennen in hun beoogde werkgebied. Dat kan natuurlijk heel goed, maar dat betekent nog niet dat je het netwerken meteen dient uit te sluiten als mogelijke bron voor nieuw werk.

Wat kun je doen als je niet echt een netwerk hebt?

  1. Kijk wie jij kent. Denk hierbij aan familie, vrienden, de sportclub, vrijwilligerswerk, de kerk, de buren, ouders van vriendjes van je kinderen etc. Je kent waarschijnlijk meer mensen dan je denkt. Maak een lijstje van al deze mensen. Bedenk hierbij dat al deze mensen een soortgelijke lijst kunnen maken. Dit houdt in dat je via via in contact kunt komen met de ‘juiste’ mensen.
  2. Besluit wie van de lijst je wilt benaderen. Dat kan iedereen zijn, want je kunt nooit exact weten wie hij/zij kent. Vraag aan je netwerkcontact of zij iemand kennen in het beoogde werkgebied of iemand met dat beroep. Om anderen niet af te schrikken, vertel je dat je op zoek bent naar meer informatie i.p.v. een baan. Als zij nee antwoorden, vraag dan of zij een contact hebben dat jou wellicht verder kan helpen. In principe hoef je er maar 1 of 2 te hebben die in het juiste werkgebied zitten, aangezien zij zonder meer veel contact hebben met anderen in datzelfde werkgebied.
  3. Stel je wilt loopbaancoach worden. Wie ken je in je directe omgeving, wie ga je benaderen? Je vertelt aan je netwerkcontact dat je graag loopbaancoach wilt worden. Je wilt hier meer informatie over en je wilt graag met mensen uit dit werkgebied in contact komen. Toevallig heeft Tanja van de sportclub een neef die loopbaanbegeleider is. Je maakt een afspraak met hem en je vertelt dat je graag meer info zou willen over zijn functie. Je hebt de afspraak en aan het einde vraag je of hij nog meer loopbaancoaches kent voor een zelfde soort gesprek. Als het een leuk gesprek was, zal hij je zeker verder willen helpen.
  4. Stel je hebt geen eigen netwerk of je voelt je bezwaard dit hiervoor te gebruiken. Dan kun je uiteraard google-en een bedrijf, dat in jouw beoogde werkgebied actief is, benaderen. Je weet welke functie je interessant vindt en vraagt bij je telefoontje naar iemand met die functie. Wellicht stond zijn of haar naam al op de website. Dan kun je natuurlijk direct naar die persoon vragen. Je vertelt wie je bent en of je een afspraak kunt maken. Je legt uit dat je informatie aan het inwinnen bent en vragen wilt stellen. Tijdens je afspraak stel je alle nodige vragen en aan het einde vraag je om een ander contact persoon.

Soms kan het hard gaan en wordt meteen bij het eerste netwerkgesprek iemand een baan aangeboden, terwijl die persoon nog eigenlijk informatie aan het inwinnen was. Dit overkwam een van mijn cliëntes, een carrière switcher. Het bewijst dat het werken aan een solide netwerk heel vruchtbaar kan zijn en mensen met weinig ervaring een goede kans biedt.

Let wel: het kan ook voorkomen, dat mensen nee antwoorden omdat ze geen tijd hebben of niemand kennen of zich bezwaard voelen anderen te vragen. Deze ‘afwijzing’ is natuurlijk niet persoonlijk en hoort nu eenmaal bij solliciteren. Bovendien stelt dit niets voor tegen al die mensen, die wel degelijk bereid zijn je te helpen of te woord te staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.