Gefeliciteerd, je hebt een baan!

door: Peggy Saman, .www.thuiscarrierecoach.com

Je hebt uren zitten voorbereiden; slapeloze nachten gekend; gesprek na gesprek gevoerd en eindelijk is het zo ver: je hebt een baan! Je bent opgebeld en ze hebben laten weten dat jij het bent geworden. Het enige dat nog rest is de salarisonderhandeling. Maar is dat zo? Is dat het enige dat er nog dient te gebeuren?

Salaris is natuurlijk een erg belangrijk onderdeel, maar al lang niet meer het enige dat telt voor een toekomstige werknemer.

Of je ja zegt tegen die baan, hangt van meerdere aspecten af.

  1. De secundaire arbeidsvoorwaarden. Als het salaris niet helemaal aan jouw wensen voldoet, valt dit misschien wel te compenseren door de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een lease auto, een laptop, een mobiel, een abonnement voor de sportschool, korting op verzekeringen etc. Waar ben jij tevreden mee?
  2. Werktijden. Het kan zijn dat je op een functie hebt gesolliciteerd van 32 uur, maar dat je eigenlijk 28 uur wilt werken. Dit is dan een punt van onderhandeling. Het kan ook zijn dat je graag voor een deel thuis werkt. Wat zijn dan de mogelijkheden bij desbetreffende werkgever?
  3. Kindvriendelijke werkgever. Waar vroeger een strikte scheiding was tussen werk/privé zien we in het huidige elan die scheidslijn vervagen. Voor de moderne mens werkt het privé door in het werkleven en vice versa. Dit wordt steeds meer onderwerp van gesprek is. Werkgevers kunnen er niet meer omheen. Ze moeten hier wel aandacht aangeven, want er blijkt veel onbenut talent onder vrouwen. En vrouwen met kinderen willen doorgaans alleen werken als die combinatie van gezin en werk makkelijker wordt. Hoe voorziet deze potentiële werkgever in de combinatie van werk en gezin. B.v. bieden zij de mogelijkheid vanuit huis te werken bij ziekte van een van de gezinsleden?
  4. Persoonlijke ontwikkeling. Een degelijke baan wordt niet meer gezien als bevredigend. Het is al moeilijk genoeg om aan een goed gekwalificeerde werknemer te komen en des te belangrijker deze dan ook te houden. Om het werk aantrekkelijker te maken voorzien werkgevers in allerlei opleidingen en cursussen. Zo houden ze hun werknemers tevreden en waarborgen ze de kwaliteit van hun service. Welke opleidingen/cursussen biedt deze werkgever en spreken die je aan?
  5. Wat zijn de vooruitzichten van de werkgever/branche? In de nabije toekomst zal de zorgsector explosief groeien, evenals de zakelijke dienstverlening (automatisering, horeca) en de detailhandel. De industrie zal door de verdere automatisering inboeten aan werknemers. In weke branche/sector bevindt zich deze werkgever? Is het vooruitzicht rooskleurig of kun je beter gokken op een baan in een groeiende sector?

Er zijn zoveel zaken om rekening mee te houden voordat je een baan accepteert. En salaris is er slechts één van. In eerste instantie, voordat je überhaupt een poging waagt te solliciteren, is het verstandig om goed in kaart te brengen wat je precies wilt. Zaken als bedrijfsgrootte, mate van zelfstandigheid, flexibiliteit, vaardigheden en kwaliteiten en bedrijfscultuur zijn allen belangrijke ingrediënten om jouw nieuwe baan tot een succes te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.