Eérste Hulp bij een Rotdag (1)

door: Prema Devi Ishaya, www.brightpathconsultancy.com.

Ik was vandaag in gesprek met een eigenares van een marketingbureau. Ze (laten we haar Roos noemen) vertelde mij dat ze kan voelen wanneer ze van zichzelf verwijdert raakt – ze beschrijft het als het ʻmooie gevoelʼ dat haar in de steek laat. Roos vertelde mij dat ze periodes heeft waarbij ze lekker in haar vel zit, alles loopt lekker, ze kan veel hebben en voelt zich dan ook liefdevol naar zichzelf en anderen.

Deze ervaring wil ze graag vasthouden, maar ze weet niet hoe. Door een situatie van buitenaf of zelfs ook zonder enige aanleiding kan het haar in de steek laten. Ze voelt zich dan moe, vraagt zich af waarvoor ze het allemaal doet, heeft de neiging om zichzelf in alles te bekritiseren (ʻje bent niet goed genoegʼ) en vraagt zich af hoe ze het een paar dagen geleden nog allemaal zo rooskleurig zag. Haar vraag was hoe ze weer in contact kan komen met het ʻmooie gevoelʼ en hoe ze van zoʼ n rotdag (periode) af kan komen.

Veel managers en ondernemers kennen het gevoel van de ʻups and downsʼ. Vaak wéét men ook wel dat het weer goed komt, alleen is een rotdag/periode gewoon niet leuk en wil je er het liefste meteen vanaf. De vraag ʻhoeʼ is mij al vaker gesteld. Je kunt het beste accepteren ʻWat Nu Isʼ en ʻHoe je je Voeltʼ.
Het ʻmooie gevoelʼ kan jou niet verlaten, want het komt van binnen-uit, onze focus is simpelweg ergens anders. Ga met het ritme van de natuur mee en werk dus even een tandje langzamer, je bent vandaag gewoon even niet op je best, niks mis mee.
Wat kun je doen om een Rotdag dragelijk te maken?
1. Luister niet naar je gedachten, geloof mij, vandaag liegen ze!
2. Ga niet forceren iets af te maken wat niet lukt
3. Doe een ontspanningsoefening of begeleide meditatie (ja, juist tussen het werk door!)
4. Ga iets leuks doen en luister niet naar ʻja, maar…ʼ (zie nr. 1…)
5. Geef een ander een (gemeend) compliment

Weerstand bieden aan iets wat natuurlijk komt, geeft conflicten. Ups en Downs horen bij het ritme van het leven. Accepteren van de rotdag, maakt hem meteen een stuk minder vervelend.

Roos merkte op dat het mooie gevoel dus simpel overschaduwd wordt door haar veroordeling van de rotdag. Een heel mooi inzicht. Het is niet Wat er gebeurt, maar Hoe je ermee omgaat, wat belangrijk is.
De rotdag accepteren en Lief zijn voor jezelf, is de beste remedie.
Prema Devi Ishaya

© Alle rechten voorbehouden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.