De nadelen van werken vanuit huis

door: Anne-Marijn Küthe
‘Heeft thuiswerken ook nadelen?’ vragen mensen me af en toe. Steevast voegen ze er aan toe ‘het lijkt me zoooo heerlijk.’ En dat is het ook, de keuze voor thuiswerkouderschap is een keuze waar ik nooit spijt van gehad heb. En dat kan niet van al mijn keuzes gezegd worden, maar dit terzijde.

Nadelen van thuiswerken

Nadelen zijn er echter ook. Ten eerste moet je uitkijken dat je niet vereenzaamt, wereldvreemd wordt, tunnelvisie ontwikkelt…want de wereld van de thuiswerkmama kan heel klein worden als ze niet alert is. Ten tweede heb je als thuiswerkmoeder alle vrijheid, maar vrijheid heeft ook een prijs. Ik ben vrij om mijn werktijden zelf in te delen, maar ik moet mijn deadlines wel halen, dus als ik overdag tijd besteed aan andere dingen dan mijn werk dan kom ik ’s nachts niet aan slapen toe. Ten derde is thuiswerken niet de norm en moet je je voorbereiden op onbegrip in je omgeving. Thuiswerken wordt al snel gelijk gesteld met een beetje aanrommelen, hoe irritant en onterecht dat ook is. Ten vierde moet je als thuiswerkmama alles zelf doen, van computerproblemen oplossen tot administratie. Bevredigend, maar ook afmattend. Ten vijfde wordt er een groot beroep gedaan op je flexibiliteit. Je moet als thuiswerkmama continu schakelen tussen moederen en werken, tussen verschillende activiteiten en denkniveaus. En de werkknop resoluut omdraaien valt niet iedereen even makkelijk.

Meer lezen over thuiswerken

Of er nog andere nadelen zijn? Ach, wat zal ik zeggen? Als ik naar mijn eigen situatie kijk moet ik daar wel bevestigend op antwoorden, want die zijn er zeker. De strakke deadlines, veeleisende opdrachtgevers en onzekere inkomsten, bijvoorbeeld. Ook Cheryl Demas, een expert op het gebied van thuiswerken, oprichtster van www.wahm.com laat op de cartoons op haar site zien dat thuiswerken ook schaduwkanten heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.