De basics van salarisverhoging.

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Vrouwen vinden het over het algemeen moeilijk om over geld te praten, helemaal als het gaat om salarisverhoging. Mannen gaat dit makkelijker af en vragen gemiddeld 4 keer vaker om salarisverhoging.
Je zou bijna zeggen geen wonder dat vrouwen minder betaald worden voor hetzelfde werk.

Hier zijn een paar tips om het onderste uit de kan te halen.

1. Bereid je goed voor. Weet wat anderen in dezelfde positie in hetzelfde bedrijf of daarbuiten verdienen. Praat met collega’s hierover of met de HR afdeling. Als je je hier niet prettig bij voelt, benader andere bedrijven in dezelfde branche en kijk of je via de medewerkers of de HR afdeling een salaris kunt achterhalen. Hoe meer je weet, hoe sterker je je standpunt voor salarisverhoging kunt verdedigen. Uiteraard kun je ook info inwinnen bij brancheverenigingen en of op internet.
2. Weet heel goed waarom je salarisverhoging wilt. Voor eigen belang is nooit een goed genoeg argument. Zelfs niet het feit dat je er al een tijdje werkt of een loyale medewerker bent. Kom met harde cijfers over je prestaties, die van positieve invloed zijn geweest voor jouw afdeling of vergelijkingen met anderen in dezelfde positie.
3. Kies het juiste moment. Als er grote veranderingen plaatsvinden op de afdeling, verwacht dan niet dat ze tijd en aandacht hebben voor jou. Op zulke momenten liggen hun prioriteiten elders. Heb je net een heel positief functioneringsgesprek gehad, en het bedrijf draait volgens routine, dan zou dit wel eens een uitgelezen moment kunnen zijn voor salarisonderhandelingen.
4. Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, doe dan alsof je voor een ander salarisverhoging gaat regelen. Praat vol lof over jezelf alsof je over een ander praat.
5. Kijk of je je huidige positie een andere invulling kunt geven door een extra project naar je toe te trekken. Wellicht maakt dit project je een absolute meerwaarde voor het bedrijf en kom je daardoor in een hogere positie. En bij een hogere positie hoort een hoger salaris.
6. Wees duidelijk in wat je wilt. Vraag erom in exacte euro’s en koppel dit aan de prestaties die je hebt geleverd en hoe het bedrijf gaat profiteren van jouw salarisverhoging.
7. Probeer je geluk elders en zorg dat je een aanbod krijgt voor een zelfde positie bij een ander bedrijf. Vertel je baas over het aanbod en over het salaris dat ze je aanbieden. Als je baas verder heel tevreden is over je en je niet kwijt wilt, zou dit wel eens positief voor je kunnen uitpakken.
8. Probeer buiten je werk om te onderhandelen. Zie wat het oplevert. Als je merkt dat je steeds vaker krijgt wat je wilt, gebruik dezelfde strategieën dan ook op zakelijk gebied.

Salarisverhoging komt niet zomaar uit de lucht vallen, tenzij dit is opgenomen in de CAO in de vorm van automatische verhogingen per kwartaal.
Dit neemt nog niet weg dat dit los staat van het basis salaris dat je ontvangt en je dus altijd kunt proberen dit te verhogen.

Succes!! Als je meer wilt weten ben je altijd van harte welkom begeleiding aan te vragen via mij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.