De 3 sleutels naar Werken vanuit Passie

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Het is je misschien niet opgevallen, maar wij mensen zijn eigenlijk van nature doelgericht in ons dagelijks bestaan. Als we b.v. honger hebben, lopen we naar de koelkast om iets te eten te halen. We hebben dan namelijk een doel: onze honger te stillen. We zetten stappen om dit mogelijk te maken: we gaan naar de koelkast en zoeken voedsel. Het resultaat: onze honger is gestild.
Onze dagelijkse bezigheden hebben veel van doen met het voortdurend realiseren van doelen. Het enige verschil is dat we er niet bewust mee aan de slag gaan. Het is een automatisch proces. We dienen voor ons werk klanten gesprekken te voeren met een bepaal doel, we dienen telefoontjes te plegen met een bepaald doel. En toch hoor ik vaak genoeg mensen zeggen: ik ben niet zo resultaatgericht. In principe is iedereen dit tot een bepaalde hoogte. Zelfs een baby die nog vrij puur is en huilt om eten, weet wat ze wil en welke stappen ze hiervoor moet zetten.
Als iemand aangeeft dat hij/zij niet resultaat gericht is, dan doelt ze eerder op bewuste actiestappen om een bepaald doel te bereiken. De meeste dingen gaan onbewust en hier hoeven we niet over na te denken. 
Maar als je resultaatgericht bent, heb je een bepaald doel voor ogen en zet je heel bewust bepaalde stappen om je doel te bereiken. Hierbij kun je heel georganiseerd te werk gaan. Zaken zoals het verkrijgen van een droombaan, behelst het zetten van bewuste stappen. We solliciteren op de banen, die we zien zitten; we zoeken heel gericht naar bepaalde functies in de krant; we zoeken onze werkgevers uit en sturen hen een sollicitatiebrief. Dit zijn doelbewuste actiestappen. Nu je toch bezig bent met solliciteren, kun je dit proces nog gestructureerder aanpakken om eerder resultaat (het verkrijgen van je droombaan, zodat je kunt gaan werken vanuit passie) te boeken.

1.Doel.
Wat is je doel. Wat is de baan die je heel graag wilt hebben? Dit onderdeel, heeft alles te maken met zelfkennis. Als je niet weet wie je bent en wat je kwaliteiten zijn, is het lastig om een baan te vinden die goed bij je past. Het vaststellen waar je goed in bent en hier een droombaan aan vastkoppelen is je eerste stap. Breng dit goed in kaart. Het bepaalt je richting. Als je geen richting hebt, zul je op elke advertentie wel kunnen solliciteren. Dat wil je niet: dit kost veel tijd en energie. Deze twee kun je beter bundelen en dan najagen wat je echt wilt. Je zult eerst moeten weten waar je naar toegaat om er ook echt te kunnen aankomen. Zo meteen kom je aan waar je niet wilt zijn. En dan raak je alleen maar gefrustreerd.

2.100% inzet.
Hier komt als eerste bij kijken dat je in jezelf moet geloven; dat dit is wat je wilt en dat je voor deze baan uitermate geschikt bent. Dit zorgt voor de drive van binnen en maakt dat je er alles aan doet om dit te manifesteren in je leven. Als je er niet in gelooft dat je deze baan kunt krijgen, dan sta je jezelf alleen maar in de weg.

3.Stappenplan.
Hiermee breng je je dromen in uitvoering. Je zet een plan op om precies te weten welke stappen je gaat zetten en hoe je het gaat aanpakken om aan te komen waar je wilt zijn. Je kunt hierbij gebruikmaken van een eventuele tijdlijn. Let wel: is je doel wel realistisch? Als je net klaar bent met je studie en je wilt per direct directeur worden van een multinational, dan zeg ik: kom eerst eens terug op aarde en kijk nog eens goed naar dat wat echt mogelijk is voor iemand met jouw kwaliteiten en werkervaring. Wat natuurlijk heel goed mogelijk is en niet ondenkbaar, is dat je dit wilt over 15 jaar. Als dit je tijdlijn is, is dat een stuk realistischer. Dan kun je binnen nu en de komende 15 jaar de stappen zetten, die je zullen maken tot directeur van een multinational.
Het hebben van een plan heeft een aantal voordelen: het brengt je in actie, je weet precies wat je moet doen, op welke termijn je dit wilt doen, en hoe je het dient aan te pakken.

Het analyseren en weten waar je heen wilt, is absoluut nodig om richting te krijgen. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het uitvoeren en najagen van je droom middels een stappenplan. Als er geen actie is, is er geen vooruitgang, maar stilstand en erger nog achteruitgang. Veel mensen beginnen met een plan en halverwege haken ze af, doordat ze gedemotiveerd zijn geraakt. Uitspraken als: ‘het lukt niet, ik ben er niet voor geschikt, het is en blijft een droom’ passeren de revue. Ik denk dat je zulke uitspraken wel herkent.
Het mooiste zou zijn als je een buddy hebt, iemand die je kunt vertrouwen en waarbij je je successen en angsten kwijt kunt. Denk hierbij aan een gelijkgestemde b.v. een vriendin, die ook moet solliciteren of een coach. Zij houden je scherp en motiveren je wanneer je in de put zit en moedigen je aan je dromen uit te laten komen. Dus als je het niet volhoudt in je eentje, roep er dan iemand bij die jou wilt ondersteunen in je zoektocht naar die droombaan. Zou het niet heerlijk zijn om eindelijk eens een keer te werken vanuit passie?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *