9tot3 in de krant

door: Vivienne Westerhoud op verzoek van de Volkskrant.

Voor de volkskrant schreef Vivienne Westerhoud deze column. Zij bedacht de vacaturesite Van 9 tot 3: opdat vrouwen kunnen werken én thuis zijn met de thee(lees kinderen!).

Net als veel andere hogeropgeleide moeders zette ik niet direct de stap terug naar het arbeidsproces, toen ik moeder werd. Alle campagnes van de overheid ten spijt. Banen voor hogeropgeleiden die flexibel of in deeltijd kunnen worden vervuld, zijn schaars. Een flinke stap terug doen in salaris- en functieniveau is voor de meesten de enige manier om toch nog deeltijd aan de slag te kunnen. Voor mij was de keuze snel gemaakt. Tegen een laag loon werk doen dat niet bij me past? Of zelf mijn kinderen opvoeden, waar ik veel plezier in heb? Ik koos voor het tweede!

In Nederland kiezen veel moeders ervoor zelf een belangrijk deel van de opvoeding op zich te nemen. En gelijk hebben ze, gezien de kwaliteit van de kinderopvang en de ‘razende’ maatschappij waarop je je kind moet voorbereiden. Maar het heeft ook nadelen. Zo is het voor elk mens belangrijk om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. En de verspilling van hoogwaardig arbeidspotentieel is slecht voor de economie. 

Op moederdag startte ik www.mamas.nl – een ontmoetingsplaats voor moeders – waarmee ik moeders wil inspireren en informeren. Inmiddels vond ik zelf een manier om op ‘kindvriendelijke manier’ het werk welk werk?? uit te voeren waar ik goed in ben: ik werk alleen nog de schooltijden en de avonduren. Als zelfstandige plan ik dat zo. Ik bedacht dat andere bedrijven dat dan ook kunnen. Daarom opende ik de 9tot3 vacaturebank, waarin werkgevers gratis hun vacatures kunnen adverteren op www.mamas.nl. Voorwaarde is wel dat het werk flexibel binnen schooltijden kan worden gedaan. Want als je goed bent tot vijf uur, ben je dat ook tot drie uur! Een architectenbureau in Amsterdam vond via de 9tot3 vacaturebank al een geschikte bouwkundige. Andere vacatures op het gebied van commercie, secretariële diensten, administratie en zelfs de wetenschap staan nog open.

Voordelen voor de werkgever zijn er legio. Onderzoek wijst uit dat de prestaties van werknemers hoger liggen naarmate de werkgever hen meer vrijheid en flexibiliteit gunt. Ook zijn part-timers gemiddeld productiever en gemotiveerder dan full-timers. Hoe meer eigen verantwoordelijkheid werknemers krijgen, hoe meer verantwoordelijkheid zij zullen nemen.

Mama’s streeft naar een wereld waarin elke vrouw op haar eigen manier durft te leven. Een wereld waarin vrouwen in vrijheid keuzes kunnen maken en hun talenten kunnen ontplooien. Een wereld waarin elke moeder de kans krijgt haar kinderen groot te brengen in een liefdevolle omgeving. Daarbij hoort dus ook werken op de manier -en de tijd- die bij haar past. Dat wens ik elke Mama!

Wilt u een vacature plaatsen voor een vaste of tijdelijke functie die -qua tijd en/of plaats- flexibel kan worden vervuld? Stuurt u die dan per e-mail naar info@mamas.nl.

Vivienne Westerhoud

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.