20 vragen voor meer introspectie

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Er zijn tal van dingen die je kunt doen om jezelf te stimuleren, in actie te komen. Een van de meest krachtige dingen, die je kunt doen, is jezelf een aantal essentiële vragen te stellen. Als je jezelf beter wilt leren kennen als persoon, dan doe je er goed aan wat afstand van je zelf te nemen. Ik bedoel hiermee je zelf te beschouwen als je iets doet of zegt.

Je bent dan eigelijk een soort van toeschouwer, die naar zichzelf kijkt. Je grijpt niet in, maar je vraagt je wel waarom je bepaalde dingen zegt of waarom je dat doet. Je bent geboren met een aantal karaktereigenschappen en je hebt natuurlijk veel meegekregen vanuit je opvoeding. Zo ben je gekomen tot de persoon die je nu bent. Je bent zo gewend geraakt aan jezelf en je eigenschappen, dat het goed zou zijn om je zelf eens te gaan zien, zoals je anderen ook ziet. Bedenk hoe je anderen ziet. Je kijkt naar iemand, je luister naar die persoon, je kijkt naar zijn gedrag, naar zijn mooie en minder mooie kwaliteiten, je kunt afstand nemen van die persoon etc. Dit zou je natuurlijk ook bij jezelf kunnen doen. Dat noemt men in de wandelgangen ook wel introspectie.

Introspectie is het werk dat ik dagelijks doe met mijn cliënten. Ik vraag door, ik reflecteer, ik ben een luisterend oor, ik wijs ze op hun gedrag. En dat alles niet om  kritiek te uiten, maar om hen te helpen bij een bewustmakingsproces en om tools aan te reiken meester te worden over hun werk en leven. Mijn werk is heel dankbaar werk, omdat ik vrouwen mag begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik mag bijdragen aan verbetering van hun werk en hun leven. Met een coach is het natuurlijk makkelijker en sneller te komen tot introspectie. Maar je kunt het ook zelf doen. Ik raad mijn klanten heel vaak aan een dagboek bij te houden voor meer zelfreflectie. Je kunt natuurlijk ook in het moment jezelf aanschouwen.

Op die momenten, waarop je jezelf aanschouwt, kun je een aantal essentiële vragen stellen. Dit zijn vragen die ik ook stel aan mijn cliënten. Op www.thuiscarrierecoach.com staat het gratis werkboek ‘Hoe coach ik mezelf?’ voor nog meer info en zelfcoaching.

 

Als je jouw persoonlijkheid betert wilt leren kennen, dan raad ik je van harte aan gebruik te maken van deze coachingsvragen.

 

 1. Wat is belangrijk voor mij?
 2. Wat maakt dit zo belangrijk voor mij?
 3. Wat zou ik anders kunnen doen in deze situatie?
 4. Hoe zou ik het willen hebben?
 5. Waar droom ik van?
 6. Wat houdt me tegen te verkrijgen wat ik wil?
 7. Als ik geen angst zou hebben, hoe zou mijn leven er dan uitzien?
 8. Als ik succesvol ben, wat heb ik dan in mijn leven?
 9. Wat versta ik onder succes?
 10. Van alle dingen die er spelen, wat is nu het allerbelangrijkste?
 11. Wat mis ik om het leven te leiden, dat ik wil?
 12. Als ik nog maar 6 maannden te leven heb, wat zou ik dan doen?
 13. Als ik miljonair zou zijn, wat zou ik dan doen?
 14. Waar ben ik gepassioneerd over?
 15. Welke stappen moet ik zetten om hier te komen?
 16. Wat moet ik laten?
 17. Wat is er voor nodig om daar te komen?
 18. Als ik hier ja opzeg, waar zeg ik dan nee tegen?
 19. Waarom reageer ik zoals ik reageer?
 20. Wat zijn mijn mooie/minder mooie kwaliteiten?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.