Afsluiten

December is alweer bijna voorbij en 2007 komt eraan. Zeker als de kerst voorbij is, bezinnen veel mensen zich op de goede voornemens van het nieuwe jaar. Maar voor dat het zover is, is het goed om bewust terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat heeft 2006 jou gebracht?
Wat waren je grootste uitdagingen? Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dingen die minder liepen? Wat vond je het moeilijkste en wat vond je het leukste? Ga er rustig even voor zitten en ga in gedachten terug naar begin 2006. Loop alle jaargetijden door, en herinner je belangrijkste momenten.

Een mooie manier om het oude jaar uit te luiden, is om je ervaringen te delen met de mensen met wie je het viert. Lees bijvoorbeeld elkaar je ervaringen van het afgelopen jaar voor. Deel met elkaar je allermooiste, je meest ontroerende en je moeilijkste moment. Gedeelde smart is halve smart en gedeelde vreugd is dubbele vreugd. En het is leuk om te doen!

En als je dan uiteindelijk bij je goede voornemens komt, neem dan eens eindejaarsavond van 2007 in gedachten. Visualiseer dat je een jaar verder bent. Wat wil je die avond delen met de mensen die je lief zijn? Wat wil jij dat 2007 jou gebracht heeft? Wat wil je bereikt hebben? Zo ontstaan vanzelf een aantal voornemens.

Iedereen weet hoe moeilijk het is om voornemens waar te maken. Wat je kan helpen, is om ze SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Neem een datum waarop je bepaalde dingen bereikt wilt hebben, kijk of dat je voornemen werkelijk uitvoerbaar is. Enne… ondersteuning vragen mag, je hoeft niet alles in je eentje te doen 
Een reserveplan maken kan ook slim zijn. Want soms loopt het anders dan je gepland had. Je hebt immers niet alles in de hand.

Natuurlijk kun je op ieder moment in het jaar terugkijken naar de afgelopen periode. Oud en Nieuw ligt voor de hand, maar misschien is voor jou
Door Leonie Linssen Einde 2006 nieuw 2007
De start van een nieuwe baan of het afsluiten van je studiejaar een goed moment. Ook als je relatie even in een moeilijk vaarwater zit kan bewust erbij stilstaan helpen. Een prachtige plek om helemaal tot jezelf te komen is Kasteel Slangenburg in Doetinchem. Ik ben er sinds ik die plek heb ontdekt al vier keer geweest. Omdat het er zo rustig is en mooi, de sfeer er zuiver is, en de gastvrouwen zo vriendelijk zijn. En het ligt midden in de bossen. Als je wilt kun je praten met andere tijdelijke bewoners die net als jij komen met een bepaald doel. En als je dat niet wilt is dat ook goed.

Even stil staan bij wat je hebt gedaan en wat je verder wilt, creëert rust en ruimte. Het brengt structuur in de chaos. Op zijn tijd even reflecteren zorgt ervoor dat je weer focust. Schrijf het op, maak een tekening of een PowerPoint presentatie, dan wordt het zichtbaar voor jezelf. Wat wil jij dit jaar bereiken?

Ik wens je een gelukkig 2007!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.