Winterse uitstap met de kinderen? Ga veilig op weg

winterse uitstapMet je kinderen naar de schaatsbaan of met het hele gezin naar de Efteling: ook bij een winterse uitstap wil je veilig de weg op met je kinderen. Daarom testen we hoe het ervoor staat met jouw kennis over autorijden in de winter. Want weet jij wat je autoverzekering vergoedt als je een bevroren sneeuwbal op je dak krijgt? En hoe zit dat eigenlijk als je met de auto een uitglijder maakt op glad wegdek? Ook goed om te weten: zijn winterbanden nu wel of niet verplicht? Independer zocht het uit.

Ruitschade en andere autoschade

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door het winterse weer? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of allrisk autoverzekering en wordt vergoedt door je verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaal je hiervoor vaak een eigen risico. Wij adviseren daarom een sterretje te laten repareren voordat de winter aanbreekt.

Slippen en botsen

Andere autoschade door winters weer is alleen gedekt met een allrisk verzekering. Zoals slippen of botsen, of als je na een glijpartij in de kant terechtkomt. Claim je de schade? Dan val je wel terug in schadevrije jaren. Het is daarom soms slimmer om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt. Gooit er iemand expres een harde sneeuwbal tegen je auto waardoor je schade hebt? Als je de schade claimt, zal je autoverzekeraar proberen de schade te verhalen bij de veroorzaker. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je er ook voor kiezen om deze te gebruiken.

Winterse uitstap: Wel of niet de weg op met code rood?

Bij heel slecht weer geeft het KNMI waarschuwingscode geel, oranje of rood af. Wordt in jouw regio code rood afgegeven? Dan raden wij aan om het advies van het KNMI op te volgen als je niet per se op pad moet. Als je bij een waarschuwingscode wel de weg op gaat, moet je natuurlijk voorzorgmaatregelen nemen. Denk aan het krabben van je ruit zodat je zicht niet belemmerd wordt. Het is ook goed om je rijstijl aan te passen en extra alert te zijn. Voer ook je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht.

Toch schade opgelopen?

Ben je goed voorbereid en rijd je alert, maar krijg je toch te maken met schade? Als je autoverzekeraar bepaald dat er geen sprake is van roekeloos gedrag (zoals veel te hard over een gladde weg rijden), dan krijg je de schade vergoed. Met een beperkt of allrisk autoverzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en die van iemand anders. Met een WA-verzekering vergoedt je verzekeraar alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Schade door een pittige storm- of hagelbui

Het kan gebeuren dat je deze winter een storm- of hagelbui voor je kiezen krijgt, en schade aan je auto hebt. Heb je een beperkt casco of volledig casco verzekering? Dan wordt deze schade vergoed door je autoverzekeraar. Dit heeft geen gevolgen voor de premie van je autoverzekering of je schadevrije jaren. Let op: het kan wel zijn dat je een eigen risico betaalt voor het repareren van de schade. Check de polis van je autoverzekering of je de schade (voor een deel) zelf moet bekostigen. Op dit blad kun je ook zien hoe hoog dit eigen risico is.

Heb je een WA-verzekering? Dan wordt hagel- of stormschade aan je auto helaas niet vergoed. Met deze verzekering krijg je alleen de schade vergoed die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Winterbanden: niet verplicht, wel veilig

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Je autoverzekering is dus ook geldig als je zonder winterbanden rondrijdt. Het is wél veiliger: daarom moedigt de overheid het gebruik van winterbanden in de winter aan. Ga je wintersporten in bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk of Duitsland? Dan is het slim om voor vertrek de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen van jouw vakantieland te checken. Als je schade rijdt in een land waar winterbanden verplicht zijn, dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld en je schade niet (helemaal) vergoed krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.