Wat kunnen we doen in de tuin in het najaar?

door: Mariette Klay, klaybakker@zonnet.nl.

Het najaar is de beste tijd voor het schoonmaken van de vijver. Het is een koud klusje, maar het voorkomt dat blad van de bomen valt op de bodem van de vijver gaat rotten. Schep voorzichtig met een schepnet alle op het water drijvende bladeren, en de bladeren op de bodem uit de vijver. Let op kikkers en salamanders, die kruipen nu diep in de bodem weg voor de winter. Probeer ze onbeschadigd weer terug in de vijver te plaatsen!

Foto: Bruckenthalia

Laat dode stengels van vijverplanten staan, want deze zorgen bij een bevroren vijver voor lucht en gasuitwisseling. Dit is beter voor de vissen.

Alleen voor een zwemvijver kun je beter wel alle stengels af knippen en het teveel aan planten opruimen. Zo kunnen woekeraars in bedwang gehouden worden en kan het filter (helofyten-filter) een schone start in het nieuwe jaar maken. In een ondiepe vijver kun je de vijverpomp er het beste uithalen en schoonmaken, en vorstvrij opbergen.

Nog wat klusjes:

Zaailingen verplaatsen. Rond een moederplant ziet u nu vaak veel kleine plantjes met hetzelfde blad. Vindt u dat er te veel staan, dan kunt u ze nu verplanten. Denk bijvoorbeeld aan de Helleborus, de kerstroos.

Vergeet niet de planten in potten en bakken ook in deze tijd van het jaar water geven om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Kuipplanten kun je nu nog snoeien, dan kunnen de snoeiplekken in de buitenlucht nog even snel herstellen.

Bomen en struiken kunnen de hele winter door geplant worden, zorg alleen wel dat het niet vriest!

Leuke vullers voor winterpotten of hanging baskets: Hedera helix (klimop), Viburnum, Leucothoe axilliaris, Bruckenthalia, Skimmia, Hebe, Gaultheria (bergthee), Helleborus (kerstroos).

Begin alvast met het winterklaar maken van de tuin. Veel mensen vragen mij altijd: wat is nou precies het winterklaar maken? Eigenlijk is het niets meer of minder dan: opruimen en vooruitkijken!

Vooruitkijken:

  • Sluit de buitenkraan af.
  • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst veel beperkter.
  • Rododendron, Azalea’s en Hortensia’s aan de voet tegen koude beschermen. Ook dit is bedoelt om de effecten van (nacht)vorst binnen de perken te houden.
  • Laat de tuinslang leeglopen en berg hem liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen.
  • Pak de ent plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren, of gebruik een rozenkraag. De ent plaats is kwetsbaar en er kan anders vrij snel schade ontstaan.
  • Zet niet vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen.
  • Maak voederplaatsen voor vogels. Let op de plaats: te laag is gevaarlijk (katten) en vies (ratten en muizen!)

Voorlopig genoeg klussen, dacht ik zo! Volgende maand meer over het winterklaar maken van de tuin.

Veel plezier buiten!

Mariette Klay, groene kikker tuinadvies  www.groenekikker.nl

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.