Vakantieplannen volgende keer meer ‘loslaten’

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Vakantieplannen, ging het wel zoals je wilde? 5 tips om los te laten.

Ik was vorige week in de gelegenheid om een lezing bij te wonen van een hele bijzondere vrouw, Prema Devi. Zij is monnik. Ik heb haar al eerder ontmoet en toen ik las van de lezing, ben ik naar Amsterdam gegaan en heb samen met een groep zelfstandige vrouwelijke ondernemers en werkende moeders, genoten.

Het onderwerp was: creëer een stressvrij leven. Meer nog was ik geïnteresseerd in haar verhaal. Een vrouwelijke monnik bestaat niet dacht ik tenminste. Wel bij de orde van Ishaya monniken uit India. Prema Devi is een leuke puur hollandse blonde dame die duidelijk weet wat ze wil en geniet van elk moment van haar leven. Ze is kalm en in balans mede door haar meditatie van wel 3 x een uur per dag. Op onze vraag hoe ze dan tijd over houdt voor haar huishouden, gezin, werk, hobby’s, echtgenoot, vrienden, sociale leven enz. antwoordde Prema Devi heel kalm: ik heb juist meer tijd dan ooit! Geweldig! Haar motto is in elk geval dat we veel meer, liefst alles wat ons irriteert en ons negatieve gedachten geeft, moeten loslaten.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op haar site Of lees haar columns hier op mamas bij LEEF JE DROOM

Ze vertelde van een onderzoek op de Stanford University in de VS, waar uit kwam dat  iedereen gemiddeld (onderzoek van 5 jaar terug) 120.000 gedachten per dag heeft. En daarvan is slechts 5% een positieve! Ik vond dit zo’n schrikbarende gedachte (..) denk je eens in al die negatieve energie die daarmee de kosmos wordt ingestuurd. Vind je het gek dat mensen lelijk doen tegen elkaar, elkaar de huid vol schelden, erger nog, elkaar vermoorden.

Als iedereen die 5% positieve gedachten nou kan verhogen tot 10%, dan ziet de wereld er vast een stuk leuker uit en vooral minder stressvol.

Geïnspireerd door Prema Devi geef ik je daarom vandaag deze tips over de vakantieperiode. Je kunt je vakantie of wat dan ook plannen hoe je wilt, soms gaat het gewoon helemaal mis. En wat dan? Loslaten dus. Het is niet het einde van de wereld.

Blijf kalm.

Als er iets mis gaat en je gaat je vreselijk lopen opwinden, wordt het alleen maar erger. Het kost je veel energie en je lost er niets mee op. Kalm blijven is in de meeste gevallen de beste oplossing voor alles.  Bijvoorbeeld: het vliegtuig is overbooked. Je kunt niet mee. Schelden helpt echt niet. Blijf kalm en overleg wat voor opties er zijn. Die zijn er altijd.

Focus op wat er moet gebeuren.

Ga niet lopen klagen, moppperen, schelden of wat dan ook. Stel je zelf de vraag: wat moeten we nu het eerste doen? En ga dat doen. Los je probleem op door steeds een stap te nemen in de goede richting. Heb je een volgend deel van de oplossing bereikt, stel jezelf weer de vraag: en wat moeten we nu doen?

Stel je krijgt autopech: zorg dat je eerst in veiligheid bent. Maak met je gezin duidelijke afspraken, trek een veiligheidsvestje aan en ga dan de hulpdiensten bellen. Daarna pas ga je je zorgen maken over vervangend vervoer, onderdak, eten en vervolg van de reis. Een stap tegelijk.
Maak een lijst van alle opties voor het probleem.

Overleg deze vervolgens met je gezelschap en besluit dan wat de beste opties is. Bekijk eerst of dat kan. Ga niet door elkaar roepen wat iedereen wil. Misschien is de beste optie niet mogelijk, dan kun je alsnog naar plan B.

Verdeel de taken.
Als er een oplossing voor handen is, verdeel de taken voor zover mogelijk. De ene let op de bagage, de ander gaat iets te drinken halen en de derde blijft bellen met de hulpdiensten of overleg plegen met instanties die iets voor je kunnen doen. Spreek een tijd en/of locatie af waarop je weer bij elkaar komt. Focus op het er gezamenlijk uit komen in tegenstelling tot het maken van verwijten over en weer. Je bent op vakantie weet je nog?

Maak je vooral niet druk.
Vervelende en onverwachte dingen gebeuren nu eenmaal. Vooral als je niet in je normale doen bent, zoals tijdens (de voorbereidingen van) je vakantie. Maak nu achteraf een overzicht van wat er mis ging en beschouw het als een les voor de volgende keer. Ga vooral niet teveel terugblikken op waarom het mis ging en wie wat heeft gedaan. Laat het los.

Voor de volgende keer een hele fijne en vooral ontspannen vakantie toegewenst!

Lorraine Simoons
Professional Organizer

Website: www.so-organized.nl

blog: http://so-organized.typepad.com/so_organized_tips_om_cont/van-start.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.