Uitstelleritis leidt tot niks

door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.

Er zijn van die dagen, dat ik een meester ben in het verzinnen van uitvluchten om maar niet aan mijn werk te hoeven beginnen. Nu werk ik vanuit huis, dus er is genoeg te verzinnen: de was moet opgehangen worden, de hond moet uit, er zijn heel veel e-mails die ik nodig moet lezen en ga zo maar door.
Even voelt dat goed, maar uiteindelijk weet ik ook wel dat uitstellen alleen maar energie kost. Maar hoe voorkom je dat uitstelgedrag?

Een aantal anti-uitstelstrategieën hebben hun nut in de praktijk bewezen:
– Begin de dag met iets dat je heel vervelend vindt of waar je écht geen zin in hebt! Doe je dat dan toch, dan voelt dat heel erg goed. Het als eerste wegwerken van een uitstelklusje geeft je de hele dag een goed gevoel.
– Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je de vervelende klus toch gedaan hebt: zet een lekkere kop koffie voor jezelf, maak een wandelingetje of doe iets anders dat je leuk vindt.

– Probeer te bedenken waarom je deze klus de hele tijd maar uitstelt. Soms maak je er in gedachten iets veel groters of moeilijkers van dan het in werkelijkheid is. Realistisch kijken naar een taak of opdracht helpt vaak al om er toch aan te beginnen.

– Hak een grote klus op in kleinere klusjes, schrijf die op en begin met een van die kleinere stapjes. Meer hoeft niet.

– Start vooral niet met het lezen van je e-mail, want dat is een heel goed excuus om andere dingen uit te stellen. Doe eerst een klus, en lees pas daarna je e-mail.

Wil je meer anti-uitsteltips? Volg dan de volgende link:
www.simplifylife.nl/simpnieuws.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.