Stop met aardig zijn!

door: Astrid Geel, www.spiegeltueel.nl.

In het Zuiden van het land is de zomervakantie weer voorbij. En hebben we weer een schooljaar te gaan. Achteraf vloog de tijd voorbij, maar aan het begin van de 6 weken dacht ik hoe komen we de tijd door. Hoe blijft het thuis gezellig, want dat wil ik graag als moeder en als vrouw. De lat ligt hoog. Dagen die gewoon lopen en waarbij iedereen zich vermaakt, worden afgewisseld met dagen van geruzie en gezeur. En na zo’n dag van politie-agentje spellen en 1000 keer ‘mama….’ ben ik echt niet meer gezellig. Dan wil ik alleen maar op de bank hangen, een leuke film zien met een wijntje en een zak chips. Niet echt goed voor je gezondheid. Nog maar niet te spreken over de stress die je kunt krijgen als je man thuiskomt en niet echt begrijpt waarom je zo sjagerijnig bent.
En hoe doe je dat als je werk gewoon doorgaat tijdens de vakantie. Dan ben je toch afhankelijk van ouders, schoonouders en vrienden als je geen oppas kunt betalen. En daarvoor zal er toch ook een wederdienst worden gevraagd. Weinig mensen doen nl. iets voor een ander zonder er iets voor terug te krijgen. Al is het maar in de vorm van extra aandacht. En daar ligt het balletje weer bij de moeder. Hoeveel zullen er in de loop van het schooljaar zich inhouden bij conflicten om de oppassers niet voor het hoofd te stoten. Want hoe krijg je dan die vakanties weer rond. Dus houden we ons in en ook de stress die daarbij komt kijken, welke weer tot lichamelijke klachten kunnen leiden. En dan is het schooljaar nog niet eens begonnen…

Annette Heffels schrijft in haar column in de Magriet van 28 juli dat vrouwen eindelijk eens op zouden moeten houden met aardig zijn. Wat een verademing om haar verhaal te lezen. Wat zal dat een schuldgevoel schelen en ontspanning geven als we gewoon minder aardig zouden kunnen zijn. Mijn ervaring is dat als je recht uit je hart zegt wat je voelt en denkt dat zoveel rust geeft. Innerlijke rust. Je hoeft dan geen toneel te spelen en dat voel je aan je lichaam. Alleen zul je dan ook de consequentie moeten accepteren, dat men je niet altijd aardig vindt.

Probeer het maar eens uit als de school weer begint. Als er hulpmoeders worden gezocht en je eigenlijk wilt weigeren, maar dat niet durft te zeggen. Zeg eerlijk dat je geen tijd hebt, of dat je andere interesses hebt. Gun jezelf wat minder stress en wat meer ontspanning. Wees aardig voor jezelf.

Astrid Geel
www.spiegeltueel.nl

  • www.spiegeltueel.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.