Home / Vrij uit & Thuis / LED verlichting, de voor- en nadelen op een rij

LED verlichting, de voor- en nadelen op een rij

LED verlichtingDat LED lampen langer meegaan en minder energie verbruiken zijn de belangrijkste voordelen, die iedereen wel kent. Wat is er nog meer voordelig aan? En zijn er ook nadelen aan LED verlichting? We zetten het even op een rijtje, nu we allemaal de lichtjes opsteken in de donkere dagen voor Kerst.

De voordelen van LED verlichting

We weten allemaal wel dat LED verlichting zuiniger is in gebruik dan gewone lampen. Zelfs LED autoverlichting, te koop bij bijvoorbeeld Xenonlamp.nl, wordt steeds populairder. Het geeft helder licht, gaat lang mee en bespaart energie. Hieronder heb ik de voor- en nadelen op een rij gezet.

LED verlichting is energiezuinig

Dit is wat we allemaal al weten. Vergeleken met halogeen- en gloeilampen besparen LED lampen zo’n 80 tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, dus je bespaart behoorlijk als je deze vervangt door LED lampen. Bij een gloeilamp gaat veel energie verloren als warmte, waardoor het rendement laag ligt. Je verdient een LED lamp gemakkelijk terug, alleen al door deze besparing. Ten opzichte van spaarlampen bespaar je 30% tot 50% energie met een LED lamp.

Langere levensduur LED verlichting

Een LED lamp heeft een veel grotere levensduur dan conventionele verlichting. Een ouderwetse gloeilamp gaat gemiddeld zo’n duizend uur mee. Een halogeenlamp drie keer zo lang, een spaarlamp vijf tot tien keer zo lang. Een LED lamp kan wel tot vijfendertig keer langer meegaan dan een gloeilamp. Dat merk je wel als je deze in je huis gebruikt.

LED lampen kunnen ook ‘warm’ licht geven

Gloeilampen geven een warmer licht dan de gemiddelde spaarlamp of halogeen lamp. LED lampen kunnen hetzelfde warme licht geven als een gloeilamp of zelfs kaarslicht. Doordat veel mensen bezwaar hadden tegen het kille licht van de eerste generatie LED lampen, is daar de afgelopen jaren veel verbetering in gekomen. Warm licht in huis behoort weer tot de mogelijkheden!

Een LED lamp gaat direct helemaal aan

Toen de spaarlamp zijn intrede deed, moest je een tijdje wachten tot je honderd procent licht had. De lamp moest opwarmen. Dat was een groot nadeel ten opzichte van de gloeilamp, die gelijk helemaal aan was als je het knopje omzette. LED lampen kunnen dat ook. De lamp gaat direct helemaal aan en heeft geen opwarmtijd nodig.

Geen warmte ontwikkeling met een LED lamp

Gloeilampen en halogeenlampen worden behoorlijk warm als ze eventjes branden. Die warmte productie is ook precies het energie verlies wat de LED lamp niet geeft. Zij worden wel een beetje warm, maar kans op oververhitting is er nooit. Daardoor is er ook minder gevaar voor brand.

Mooi design voor in huis

Qua design zijn de mogelijkheden met LED lampen eindeloos. Behalve dat ze voor allerlei verschillende fittingen geschikt zijn, vind je ook hippe grote bollen met extra warm licht. Heel decoratief in huis voor een warme winterse sfeer.

Stevig en robuust

Ten opzichte van de gloeilamp, halogeen- en spaarlamp is de LED lamp veel steviger gebouwd. Je kunt ze vergelijken met andere elektrische apparaten, zoals een radio. In de zin dat ze schokbestendig zijn en daardoor niet om de haverklap kapot springen.

LED lampen zijn beter voor mens en milieu

Kwik is giftig. Omdat spaarlampen wel kwik bevatten moet je defecte exemplaren verplicht inleveren bij het chemisch afval. En stel je voor dat je een spaarlamp kapot laat vallen. Dan kun je dus in aanraking komen met kwik. Geen fijn idee. Een LED lamp bevat geen kwik, doordat er gebruik gemaakt wordt van een andere techniek. LED lampen stralen ook geen UV licht uit en ze flikkeren niet, zodat het rustiger is voor je ogen. Vooral in een ruimte waar intensief gelezen of gewerkt wordt, zal je dat verschil kunnen merken.

De innovaties van LED lampen houden voorlopig niet op. Zo kun je ze al op afstand bedienen door aansluiting op Wifi en je Smartphone. Je kunt ze dan ook van kleur laten veranderen.

Zijn er ook nadelen aan LED verlichting?

Er zijn zoveel voordelen aan LED verlichting. Zijn er eigenlijk ook nadelen? Ja, die zijn er. Het is bijvoorbeeld zo dat LED lampen niet goed tegen warmte kunnen. Ze produceren weinig warmte, maar moeten die warmte wel kwijt kunnen. Als dat niet kan, zal dat de levensduur van de lamp sterk verkorten. Een ander nadeel is dat LED lampen duurder zijn in aanschaf, ook al verdien je die investering snel terug. Ook werken de lampen nog niet altijd goed op standaard dimmers. Deze nadelen zullen wellicht in de komende jaren verholpen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *