Duurzaam leven door 5 simpele dingen te doen

Help de natuur met 5 makkelijke dingen

duurzaam levenHet wordt tegenwoordig steeds belangrijker: duurzaam leven , -eten, -wonen, noem maar op. Het is vast wel eens in je opgekomen dat jij er ook wel iets aan wilde doen, maar je hebt geen idee hoe. Gelukkig hoeft dat beetje hulp aan de natuur helemaal niet veel moeite te kosten.

Duurzaam leven: 5 tips

  1. Probeer zo effectief mogelijk de was te doen

We willen wel eens een kleine was draaien, omdat de was die erin zit belangrijk is om snel schoon te worden. Echter kost een wasbeurt water, stroom en kost het ook gewoon geld. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat we de trommel maar voor driekwart vol doen. Dat betekent dus dat de meesten ongeveer 60 wasbeurten in een jaar teveel wassen. Dat is 3336 liter water wat weggespoeld is! Zorg er dus altijd voor dat de wasmachine helemaal vol zit. Extra tip: heb je was nodig die snel schoon moet zijn? Doe een was met de hand.

  1. Gebruik geen droger, maar hang de was uit

Natuurlijk is een droger makkelijk om je was snel droog te krijgen, maar waarom die haast? Voor minder stroom en minder geld is jouw was natuurlijk droog door middel van een droogrek. En zeg nou zelf: het is toch heerlijk, die was die net uit de wind gewaaid komt? Het is net even wat extra werk, maar je krijgt er ook veel voor terug. In de zomer kun je extra genieten van het weer en de frisse lucht die in de kleren waait. En er zijn zat leuke droogrekken voor! In de winter kun je een paar draden spannen op de zolder of gebruik maken van een wasrek. Zat mogelijkheden voor het drogen van je kleren dus!

  1. De lampen die je gebruikt

Haal alle gloeilampen uit je huis en vervang ze door spaarlampen! De naam zegt het al: het bespaart je een hoop energie. Met een spaarlamp van 7 watt heb je evenveel licht als met een gloeilamp van 25 watt. Daarnaast gaat ie ook nog 10 keer langer mee.

  1. Ben zuinig met de warmte

Vooral in de winter is het belangrijk om alle warmte goed binnen te houden. 15% van onze warmte gaat verloren door kieren en spleten. Zorg ervoor dat het meeste goed dicht zit! Zo hoef je minder warmteEn stel, het is koud in huis en je twijfelt om de verwarming aan te zetten? Doe dat niet, maar pak een fijn dekentje om jezelf wat warmer te houden. Lekker knus, en duurzaam!

  1. Gebruik de auto niet wanneer het kan

Gemakkelijk en snel is het zeker. Maar iedereen weet dat de uitlaatgassen van de auto niet goed zijn. En iedereen maakt zich er schuldig aan: de auto pakken wanneer het eigenlijk niet hoeft. Ga vaker op de fiets of lopend. Dat is ook nog eens goed voor de gezondheid! En een auto hoeft niet altijd sneller te gaan. Met de fiets kun je overal tussendoor en heb je in de spitsen geen last van een drukke weg.

Heb jij nog meer simpele dingen die een duurzaam leven bevorderen? En die het leven ook nog goedkoper maken? Laat het weten!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.