Durf te kiezen!

door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.

Mijn zoon zit dit jaar in groep 8, dus we moeten een middelbare school kiezen. Hij heeft zelf geen idee waar hij heen wil. Dus we gaan met hem naar open dagen en lezen van alles. Toch is het lang niet zo lastig als bij zijn oudere zus.
We weten inmiddels dat het toch maar afwachten is hoe een kind zich voelt in zo’n brugklas. Of het klikt met z’n klasgenootjes, met de leraren, of hij wel past binnen de school. Dat zijn allemaal zaken die je niet in de hand hebt, hoezeer je van te voren ook de juiste keuze probeert te maken!
Kun jij je nog herinneren hoe je middelbareschoolkeuze is gegaan? Ben je met je ouders allerlei scholen afgegaan, waren er ouderpanels en infoavonden, en open lessen? Ik kan het mij totaal niet herinneren, en volgens mij was het toen ook niet zo’n toestand als tegenwoordig. Want kiezen is een grote opgave geworden! Nu er zoveel mogelijkheden zijn, is de verantwoordelijkheid groot. Stel dat je de verkeerde keuzes maakt en het ‘fout’ gaat? Dan heb je dat toch echt aan jezelf te wijten, want alles was toch mogelijk? Vandaar dat er gewikt en gewogen wordt, het internet afgestruind, informatie ingewonnen, en noem maar op. Of het nu gaat om een schoolkeuze, een andere baan, nieuwe gordijnen, of welke jam je koopt in de supermarkt.

Het grappige is dat al dat gewik en geweeg helemaal niet helpt. De menselijke geest is maar in staat om twee, hooguit drie alternatieven met elkaar te vergelijken. En uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat het onbewuste vooral bij ingewikkelde keuzes een veel grotere rol speelt dan het bewuste. Eindeloze lijstjes maken en dan alle voors en tegens tegen elkaar wegstrepen: het werkt niet. Beter kun je de nodige informatie verzamelen, en er dan een paar nachtjes over slapen. Ingewikkelde beslissingen, zoals een huis kopen, blijken vaak het beste op ‘gevoel’ genomen te kunnen worden. En dan nog iets: wij proberen door het maken van de ‘juiste’ keuze zoveel mogelijk dingen onder controle te houden. Maar zo is het leven niet: al heb je nog zo goed nagedacht over je keuzes, het kan toch altijd weer anders lopen. Eigenlijk wel een geruststellende gedachte, als we morgen weer een open dag gaan bezoeken!

Tips die je helpen te kiezen:
– Denk bij ingewikkelde beslissingen niet te lang na. Verzamel de informatie, en slaap er dan een nachtje over, zodat het onbewuste zijn werk kan doen.
– Bij simpele beslissingen is het gemakkelijker om voors en tegens tegen elkaar af te wegen, maar maak zo’n beslissing ook niet te moeilijk!
– Ga voor goed genoeg, in plaats van perfect. Mensen die kiezen op grond van goed genoeg zijn achteraf tevredener over hun beslissing, en hoeven minder lang na te denken.
– Bedenk dat er vaak geen ‘juiste’ keuze bestaat. Alleen achteraf weet wat je juist geweest was. Ga ervan uit dat je onder deze omstandigheden en in deze situatie de beslissing nam die goed genoeg was.

Wil je meer weten over gemakkelijker kiezen? Volg dan deze link:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.