De tuin in maart

door: Mariette Klay, groenekikkertuinontwerp.com

De tuin in maart

De tuin in maart is een mooie uitdaging. Het voorjaar is onderweg!! De dagen worden langer, de vogeltjes beginnen te fluiten! Er zijn al bloeiende bolletjes (sneeuwklokjes) bloeiende kerstrozen, en als je goed kijkt, zie je dat sommige vaste planten al met een voorzichtig groen puntje boven de grond steken.

Zorgvuldig wieden

Veel mensen krijgen bij een eerste zonnige (vrije) dag enorme zin om eens lekker tekeer te gaan in hun tuin, harken, snoeien en schoffelen. Allemaal prima, als je maar oplet dat je met schoffelen niet de vaste planten onthoofd! Beter is het eigenlijk, om je schoffel weg te gooien. Wieden doe je het beste met een klein schepje, harkje of hakje in de hand. Je bent dan zorgvuldiger, en er ontgaat je niets.

Stukje voor stukje

Zakt de moed je in de schoenen als je nu in je tuin staat? Tip: begin op een klein stukje! Concentreer je op een klein stukje border, of één bepaalde klus (bijvoorbeeld; 1 struik snoeien, of 1 vierkante meter border schoonmaken). En doe hier bijvoorbeeld een half uur over. Voordelen: je wordt niet afgeleid, je geniet echt van wat je doet, als het af is is het af! Bijkomend voordeel: je dagelijkse halfuur beweging is ook binnen! De tuin in maart is een goed begin van een gezond seizoen bewegen en genieten!

Snoeien

Bij het schoonmaken van een border moet je denken aan: wieden, oude stengels afknippen (nooit trekken, dan komt de wortelkluit mee omhoog!) en alvast een beetje snoeien, bijvoorbeeld de Buddleia (vlinderstruik), en de roos. Let alleen op bij snoeien, dat er geen nachtvorst voorspeld wordt, dan kan een struik gaan “invriezen” na het snoeien. Een algemene basisregel bij het snoeien van bomen en struiken is dat je nooit meer dan een derde van het takkengestel per snoeibeurt mag weghalen, anders verzwakt de struik teveel. Dit gaat niet op voor rozen! Die mag je zeer rigoreus snoeien, dit komt de bloei ten goede.

Zaaien

Wat kun je nog meer doen? Probeer eens iets te zaaien! Hoe groter het zaad, hoe makkelijker. Begin eens met Oost-indische kers, lekker in salades, en in zeer verfijnde kleurtjes te koop tegenwoordig! Voorzaaien binnen, in oude ijsbakjes, bakjes van de chinees, wc-rollen, groentebakjes van de supermarkt, of degelijke zaaibakken van het tuincentrum, maakt niet uit. Ook leuk en makkelijk: lathyrus, lavatera, cobea scandens, cerinthe major. Probeer niet te droog, niet te nat, en als de plantjes opgekomen zijn veel licht en matige warmte. Dus niet bovenop de verwarming, maar een koude logeer- of slaapkamer. De plantjes moeten  niet te slap en slungelig worden, maar een beetje “afgehard”, voordat je ze eind april/begin mei buiten in de tuin zet.

SUCCES EN VOORAL : VEEL PLEZIER!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.