De tuin in de sneeuw

door: Mariette Klay, groenekikkertuinontwerp.com.

De tuin in de sneeuw

We hebben sneeuw, en niet zo’n beetje ook: overal waar je kijkt is het wit. De tuin ziet er waarschijnlijk prachtig uit, alle “viezigheid” bedekt onder een prachtige schone witte deIs sneeuw nou slecht voor de plantjes? In principe is sneeuw heel fijn, het is een soort dekentje, een prachtige isoleerlaag waaronder de planten niet kunnen bevriezen. Er is een mooie uitwisseling van lucht en gassen en alles verloopt perfect.

Dat verandert helaas als het, zoals nu, eerst gaat dooien en daarna weer opvriezen. Als de sneeuwlaag in een ijslaag verandert krijgen de planten onder de laag geen lucht en gaat er van alles mis.

Dat is ook de reden dat je eigenlijk niet over je gras moet lopen als er sneeuw op ligt; je stampt alles aan en onder de sneeuwlaag worden de planten verdrukt.

Maar veel kun je hier niet aan doen, de ergste ijskorsten weghalen, natuurlijk vooral op plaatsen waar je lievelingsplanten staan. Maar laat de rest maar lekker op zijn beloop;  je kunt moeilijk je hele tuin sneeuwvrij maken!

Wat je wel kunt doen is kijken of bepaalde hagen en struiken niet te zwaar belast raken onder de sneeuwlaag. Als ze te lang in een bepaalde stand staan, kunnen de takken afbreken, of er komt een rare vorm in een struik. Ik heb bijvoorbeeld zelf zojuist een lage bamboe-soort even “afgeborsteld”, de helft van het struikje lag plat op de grond onder een dikke laag sneeuw verstopt!

Vergeet verder vooral de vogeltjes niet, die kunnen nu geen voer vinden.

Leuk om naar ze te kijken maar pas op dat de poes er niet bij kan!

Veel plezier in de tuin (of bij de open haard/centrale verwarming!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.