Compost maken, moeilijk of makkelijk?

door: Mariette Klay, klaybakker@zonnet.nl.

Nergens wordt zoveel over geschreven als over het maken van compost. Compost is verteerd plantaardig materiaal, ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Veel gerenommeerde plantenkwekers zweren bij het gebruik van potgrond, gemaakt van gecomposteerde bladeren.

Laat dus je sombere gedachten varen, deze herfst; maak iets moois van die afgevallen blaadjes! Verzamel afgevallen blad in een cirkel van gaas, of gewoon in een vuilniszak. De vuilniszak knoop je dicht, en je maakt er een paar gaten (knoopsgat groot) onderin voor goede beluchting. Zorg dat de bladeren vochtig zijn als ze in de zak gaan, anders composteert het blad niet. Voeg wat aarde toe en wat mest, bijvoorbeeld bloedmeel, leg de zak ergens uit het zicht, maar het liefst op een plek waar af en toe de zon schijnt. Na een twee jaar heb je prachtige bladaarde waar planten zeer goed op gedijen De bladeren in een cirkel van gaas bedek je ook met een laag aarde met mest. Ook deze hoop zal na twee jaar vergaan zijn tot mooie aarde. Om het proces iets te versnellen kan je wat meer aarde toevoegen en de hoop iedere paar maanden ”omkeren”.

Ook een gewone composthoop is fijn: je kunt al je plant-afval erop kwijt, evenals afgemaaid gras. Probeer laagjes te maken van gras/planten, dus een beetje afwisseling. Te veel gras in een keer verstikt de boel namelijk. Gewone plantenresten verteren sneller dan afgevallen bladeren, dus is het handig om een aparte compost- en bladercomposthoop te maken. Over keukenafval op de composthoop zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk ben ik van mening dat dit alleen kan als je de compost in een afgesloten composteerbak hebt, of achterin een hele grote tuin ergens ver van je huis. Er komen namelijk muizen en ratten op keukenafval af! Zelf doe ik dat dus niet.

Ook voor de gewone composthoop geldt: hoe vaker je de hoop “omzet”, hoe sneller het composteerproces gaat. Maar ook al doe je helemaal niets met je composthoop (zoals ik), heb je toch meestal na een jaar al goede compost onderin je hoop.

Deze compost verdeel je in het voorjaar over je borders. Niets geeft meer voldoening dan te zien hoe goed je tuin het hierop gaat doen!

Veel tuinplezier in september!

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.