Column door Astrid Geel: Gezondheid & Gezelligheid

door Astrid Geel van www.spiegeltueel.nl.

Ik heb net het boek “Ergens mag ik je wel” van Ed Nissink gelezen. Dit boek gaat over de verborgen boodschappen in onze communicatie. Vooral het stuk dat ons onderbewustzijn ons dingen duidelijk probeert te maken viel me op. Het is de kunst om daar naar te gaan luisteren en het te gaan begrijpen. Zo geeft mijn onderbewustzijn mij duidelijke signalen over het onderwerp gezondheid. Ik ben moe, heel erg moe om eerlijk te zijn. Ik weet ook waardoor dat komt en weet dat het tijd is om rust te nemen. Wat niet meevalt met drie kleine kinderen de hele dag om je heen.
Via een persoonlijkheidstest weet ik dat ik energie krijg door zo af en toe tijd alleen door te brengen, nou daar is dus weinig kans voor met nog 5 weken schoolvakantie te gaan. En aangezien ik ook heel bewust wil genieten van de tijd dat ze hele dagen bij mij thuis zijn, moet ik kiezen. Ik wil ook kiezen. Kiezen om bepaalde dingen níet te doen. En kiezen om die dingen wél te doen, die ik makkelijk samen met mijn kinderen kan doen.
Ik neem me bijvoorbeeld al een hele tijd voor om beter te eten, drinken en bewegen. Gezonder leven geeft meer energie, en dat kan je als moeder wel gebruiken! Maar op de een of andere manier lukte het me steeds niet om naar die booschap te luisteren. Ik heb nu deze wens gecombineerd met een andere wens: Dat mijn kinderen groenten gaan eten.
Je hoort zoveel verhalen over kinderen die niets lusten. Ik denk ook dat er heel veel zijn die niet weten wat een gourgette is of rabarber. Daarom spreekt het tv programma van Jamie Oliver mij ook zo aan, waarbij hij het eten van schoolkinderen in Engeland probeert te veranderen van fast food naar gezonde maaltijden. Zelf zou ik ons eetpatroon graag willen veranderen, alleen moet ik daar zelf voor veranderen. Het is nl. zo lekker stil als ze voor de tv zitten. En als ze erbij komen willen ze meehelpen en kan het een zootje worden…. Ik droom van lekker lang tafelen, kinderen die alles willen eten, gezelligheid. Om dat te bereiken zit er niets anders op dan de controle los te laten. Dat is nu wat mijn onderbewuste mij duidelijk wil maken. Geniet, laat het los en kijk wat er gebeurt.

Gezond eten, daar kan je best aandacht aan besteden als je kinderen om je heen hebt. Juist het bereiden van voedsel is zo gezellig en ontspannend. Daar wil ik meer tijd aan besteden, samen met mijn kinderen. Ik geloof dat niet alleen wát je eet je gezond maakt, maar ook hoé je het eet. En met hoeveel aandacht je het voedsel bereidt. Daarvan hebben je kinderen ook groot voordeel!
In plaats van stressen omdat ik ’s avonds naar de sportclub wil, kinderen voor de tv, zodat ik ongestoord kan koken. Ga ik het helemaal anders doen! Ik laat het los. Wij koken voortaan samen. Kinderen die mogen helpen met koken voelen zich heel belangrijk. En bovendien smaakt broccoli veel lekkerder als je deze zelf gesneden hebt! Samen koken, samen eten en naar elkaars verhalen luisteren. En ongemerkt, doordat ik het ‘losliet’ kwam mijn wens uit: iedereen heeft gezond gegeten én het was gezellig!

Astrid Geel

  • www.spiegeltueel.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.