Blijer zijn met wat je hebt (en bent)

door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.

Eigenlijk is het een raar verschijnsel: in dit deel van de wereld hebben we meer dan ooit tevoren. Onze vrijheid om iets van ons leven te maken is groter dan ooit. En toch, toch ligt ontevredenheid altijd op de loer. Heeft de buurvrouw een veel betere baan, en een leuker huwelijk. ‘Doen’ de kinderen van een ander het altijd beter. We twijfelen vaak aan wat we kunnen en wat we zijn. Tevredenheid oefenen helpt.
De volgende tips helpen je om meer en vaker tevreden te zijn:
– Stop met vergelijken. Mensen hebben vaak de neiging om ‘opwaarts’ te vergelijken. Met mensen die het beter hebben dan zij zelf. Terwijl wij in een deel van de wereld leven waarin we het relatief enorm goed hebben, kijken we naar die mensen die het ‘beter voor elkaar hebben’. Wat helpt? Je eigen talenten en identiteit benadrukken, minder focussen op externe resultaten en meer op je innerlijk. Als je een stabiele innerlijke wereld hebt, heb je minder de behoefte om te vergelijken. 

– Als je kunt kiezen, ga dan niet voor het allerbeste, maar voor goed. Het beste is de vijand van het goede, zo luidt een oosters gezegde. Hou dat in gedachten als je een keuze moet maken. Suboptimaal kiezen, ofwel kiezen voor goed genoeg, is prima.

– Leef met aandacht. Concentreer je op wat je doet, of het nu aardappels schillen is, studeren of een sollicitatiegesprek voeren.. Beschouw je oordelende gedachten van een afstandje, ga niet op in eventuele negatieve gedachten en oordelen over jezelf.
Wil je meer weten over het oefenen van tevredenheid? Kijk dan op www.simplifylife.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.