Tuinfeest organiseren? Tips voor een geslaagd feestje!

tuinfeestHeb je iets bijzonders te vieren? Of gewoon zin in een leuk feestje? Een tuinfeest organiseren is net weer even wat anders dan een etentje of borrel in huis. En er zijn veel manieren waarop je van een tuinfeest iets bijzonders kunt maken. Een paar tips ter inspiratie.

1. Kies een kleur of thema

Als je nadenkt over een tuinfeest en je nodigt veel mensen uit, begin dan met het kiezen van een kleur of een thema voor het feest. Kies bijvoorbeeld voor het zomerse thema ‘tropisch’ en ga wild op kleur. Vraag jouw gasten zich ook te kleden in die stijl en zoek de juiste muziek erbij. Je kunt ook denken aan een white party, waar de kleur wit de hoofdtoon voert. Of organiseer Oosters feest met decoraties uit duizend-en-een-nacht. Met Marokkaanse hapjes en decoraties die daarbij passen.

2. Verlichting, kaarsen en fakkels

Voor een gezellige sfeer is buitenverlichting onmisbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij Nostalux, zij hebben ook feestverlichting voor buiten. En natuurlijk kunnen kaarsen in windlichtjes niet ontbreken. Als het veilig is en je hebt de ruimte, kun je ook met fakkels extra stoere accenten aan de tuin geven.

3. Versieren van de bomen

Heb je bomen in de tuin? Versier deze dan met slingers, lichtjes of hang er papieren bollen in. Ze zijn in alle kleuren en erg decoratief.

4. Maak een kampvuur of steek een vuurkorf aan

Voor extra sfeer tijdens een tuinfeest is een kampvuur natuurlijk geweldig. Als daar geen ruimte voor is, is een vuurkorf een goed alternatief. Als iemand een beetje leuk gitaar kan spelen, kun je zelfs samen zingen rond het vuur. Dat zou bijvoorbeeld mooi passen bij een feest in Ibiza stijl of Hippie thema.

5. Zet hapjes en drankjes klaar

Als er veel mensen komen is het handig om glazen en drankjes klaar te zetten, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Anders loop je zelf je benen uit het lijf en mis je de beleving van je eigen tuinfeest. Ook de hapjes kun je klaar zetten. Denk wel aan vliegen en insecten die buiten eerder op voedsel af kunnen komen. Dek alles dus goed af met folie. Bedenk leuke bijzondere hapjes en drankjes die passen bij het thema. Worden het tropische cocktails of Oosterse hapjes met sterke thee?

6. Muziek & de buren

Maak van te voren een mooie playlist van de muziek die past bij het thema. En zet zelf alvast wat nummers op als je het feest voorbereidt, zodat jij en je gezin lekker in de sfeer kunnen komen. Als je buiten muziek wilt laten klinken, houd dan rekening met de buren. Het leukste is als je ze allemaal uitnodigt. Dan heeft niemand er last van. Maar als je dat niet wilt, kun je ook briefjes in de bus doen en je buren vragen om begrip voor iets meer lawaai. Zet tussen tien en elf ‘s avonds de muziek wel zachter, want klagers aan de deur verhoogt de feestvreugde niet.

Zitten, staan en dansen

Als je de tuin gezellig maakt, bedenk dan alvast waar je de mensen wilt laten zitten. Maak gezellige zithoekjes. Vraag ook anderen eventueel stoelen of zitzakken mee te nemen. Misschien is er te weinig ruimte om iedereen te laten zitten. Zet dan ook sta tafels neer, waar mensen aan kunnen ‘hangen’. En bedenk op welke plek er gedanst kan worden. Met de blote voeten in het gras bijvoorbeeld. Als je wilt dat er gedanst wordt, geef dan vooral het goede voorbeeld en maak er een feestje van met z’n allen!

5 reacties

  1. De verjaardag van mijn man komt eraan in augustus, dus ik wil een tuinfeestje voor hem organiseren. Ik wil veel mensen uitnodigen, dus ik zal je advies opvolgen en glazen en drankjes klaar zetten, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Ik denk dat ik een paar tafels en veel stoelen nodig zal hebben, dus ik moet kijken waar ik ze kan vinden.

  2. We zijn van plan om voor ons jubileum een tuinfeest te geven, eind september. Maarja…de Nederlandse zomer is al lang en breed voorbij: regen, regen en meer regen. Even kijken bij een partytent verhuur is geen overbodige luxe. Ook wel slim om alvast de buren op de hoogte te brengen.

  3. Ik verhuur voor mijn werk partytenten en dergelijke. Het punt wat je aanstipt over de buren lijkt logisch, maar ik kom het vaak tegen dat er geklaagd wordt, en zelfs dat de politie gebeld wordt. Dit is dus echt iets om niet over het hoofd te zien!

  4. Goed lijstje van waar je allemaal rekening mee moet houden. Vertel de buren ook dat je mogelijk een vuurton/vuurkorf aan zal zetten. Wij deden dat afgelopen winter en toen kwam de politie langs om het uit te maken omdat er geklaagd was. Het vuur stond niet eens hoog.

  5. Lauren de Bruijn

    Zeer nuttige tips! Ik wil mijn verjaardag in de tuin organiseren als het lekker warm is en nu ben ik op zoek naar verschillende originele ideeën. En ik denk dat het echt slim al zijn als ik mijn buren ook zal uitnodigen en dan rustig van de muziek genieten 🙂 Nu moet ik alleen maar een apparatuur vinden en dan is bijna alles klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.