Mooie haagplant? Kies voor de Portugese Laurier

mooie haagplantDe Portugese laurier (Prunus lusitanica) is een mooie haagplant, die minder bekend is in de Nederlandse tuinen. Steeds meer mensen ontdekken deze prachtige wintergroene struik met glanzende bladeren. In de maanden juni en juli geeft de Portugese laurier prachtige witte bloemen, de geur van de bloemen kan dan sterk zijn. Dit maakt deze plant heel populair bij vlinders en bijen. Als de bloemen zijn uitgebloeid, komen er besjes aan die heel populair zijn bij vogels. Dus je trekt veel mooie dieren naar je tuin. Deze plant kan tegen alle weersomstandigheden, wat hem nog aantrekkelijker maakt.

Hoe kun je deze mooie haagplant herkennen?

De uit Portugal afkomstige laurier heeft een luxe uitstraling door de glanzende, leerachtige bladeren. De bladeren hebben een puntvorm en worden ongeveer 6 tot 12 centimeter lang. Doordat de struik voorzien is van veel puntvormig blad maakt hem dat een prima haagplant. Door een haag van dit type laurier te plaatsen krijg je een smallere haag, maar hij groeit wel tot een hoogte van ongeveer drie meter. Hierdoor is beschutting een feit. Zelfs in de wintermaanden, want de plant behoudt zijn bladeren.

Groeien overal.

Prunus lusitanica is de Latijnse naam voor de Portugese laurier. De Portugese laurier kan in elk grondsoort geplant worden. De grond mag wel vochtig zijn, maar niet te nat. Deze struik heeft het liefst kalkrijke en vochthoudende grond. De Laurier kan zowel in de zon als in halfschaduw staan, maar ook in de schaduw geeft deze struik een mooi resultaat. Deze struik is dus zeer geschikt als haagplant. Als je een dichte haag wilt is het verstandig op twee tot tweeënhalve struik per strekkende meter te planten. Doordat deze struik wintergroene bladeren heeft, is privacy gegarandeerd. De Portugese laurier is het hele jaar door te planten. De beste tijd is wel van oktober tot en met juni. Voor het zelf planten van deze struik moet je zorgen dat het planten gat diep en breed genoeg is. Het is verstandig om zowel de wortels van de plant als het gat nat te maken, maar niet te nat! De struik plant je net zo diep als hij in de pot zat voor een optimaal resultaat.

Het snoeien van de Portugese laurier.

De Portugese laurier is een langzaam groeiende struik. Doordat hij zo langzaam groeit kun je deze struik heel goed gebruiken om in allerlei vormen te snoeien. Je kunt deze plant ook kopen in bolvorm. Het snoeien voor de bloei in april na de nachtvorst!) en/of na de bloei in september is het beste voor de struik. Het snoeien van de struik moet altijd gebeuren op een mooie droge dag. Dit betekent niet in de volle zon maar tijdens bewolkte weersomstandigheden. Dit komt ten goede van de struik. Ga je deze struik elk jaar twee keer snoeien, dan krijg je een mooie, volle, slanke struik. Dit is vooral aan te raden als u de Prunus lusitanica gebruikt als haagplant. Zo blijft het een mooie volle, maar toch smalle haag. Gebruik tijdens het snoeien altijd schoon gereedschap.

Ziekten en plagen in de Laurier

Heeft uw struik in de tuin last van aangevreten bladeren? Dan is er een kans dat er de taxus kever in woont. Deze taxuskever laat zich overdag meestal niet zien. Met aaltjes zijn deze taxus kevers te bestrijden. Ook zie je bij deze struik soms rupsen. Deze kunnen ook schade aanbrengen. Heeft u een witte, meelachtig laagje aan de bovenkant van uw bladeren aan de Portugese laurier dan heeft de struik meeldauw. Dit komt vooral voor als er te droge weersomstandigheden zijn. Geef dan de struiken extra water. Al met al is de Portugese Laurier een mooie haagplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.