Tijd is geld

door: Anne-Marijn Küthe
‘I am a mom. I am also a businesswoman. Like most work-at-home moms, I get to work half days…either the first twelve hours or the last twelve hours! Did I mention I wouldn’t have it any other way?’. Ofwel in het Nederlands: ‘Ik ben een moeder. En ik ben een zakenvrouw. Net als de meeste thuiswerkmoeders mag ik halve dagen werken. Ik kan kiezen tussen de eerste twaalf uur of de laatste twaalf uur van de dag’. Dit citaat van Linda Caroll is te vinden in het boek Mompreneurs Online van Patricia Cobe en Ellen Parlapiano.

Lange dagen maken

Als thuiswerkmama maak je vaak lange dagen, waarin je meerdere keren schakelt tussen werk en zorg. Dit kan op den duur afmattend zijn en ik kan het weten! Helemaal frustrerend is het om wel moe te zijn, maar niet voldaan. En dat gevaar ligt op de loer als je niet alert bent. Het is van wezenlijk belang om productief met je tijd, geld en energie om te gaan. Hier volgen een paar tips die deels voortvloeien uit mijn eigen ervaring en deels geleend zijn van bovenstaand boek. Want tijd is geld.

Tijd is geld, wat moet je niet doen?

– Je aandacht voortdurend verdelen tussen je kind(eren) en je werk, waardoor je halfslachtigheid in de hand werkt.
– Huishoudelijke klusjes aanpakken terwijl er stapels werk op je liggen te wachten.
– Uren surfen op Internet onder het mom van ‘research’.
– Voortdurend je mails checken.
– Je laptop meenemen op vakantie.

Tijd is geld, wat moet je wel doen?

– Hanteer, in de mate van het mogelijke, een werkschema met vaste tijden en dagen.
– Doe elke dag iets om je eigen onderneming onder de aandacht te brengen: het schrijven van een nieuwsbrief, werken aan je site, mensen benaderen.
– Splits taken op in kleine stukken. Dat is overzichtelijk en bemoedigend.
– Besteed dingen waar je niet goed in bent uit, als dat financieel haalbaar is. Te denken valt aan je boekhouding en het ontwerp van je site bijvoorbeeld.
– Maak per dag een to do-list en onderstreep de belangrijkste dingen, of het nu gaat om een speelafspraak of een deadline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.