Sparen voor de studie van je kind, hoe doe je dat?

sparen voor de studie van je kindAls je kindje net geboren is, lijkt het misschien nog ver weg. Maar over 18 jaar is de kans groot dat hij of zij gaat studeren. Of een rijbewijs wil halen. Of een mooie reis wil maken voor een tussenjaar om zich te oriënteren op zijn toekomst. Kinderen van 18 zijn duur. Studeren is duur. Bij een uitwonend kind kan dat rond de duizend euro per maand kosten. En een rijbewijs halen of reizen is ook duur, zolang je kind zelf nog niet werkt. En je wilt je kind wel alle kansen geven, ook als je zelf dergelijke bedragen niet elke maand overhoudt. Daarom is het verstandig op tijd te beginnen met sparen voor de studie van je kind. Gelijk na de geboorte bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat zo slim mogelijk? En hoeveel spaar je per maand?

Zoveel mogelijk overhouden

Als je geld opzij gaat leggen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk overhouden aan het einde van de looptijd. Spaar je via de bank, NIBC Direct of een andere instantie? Vergelijk de voorwaarden en de risico’s. De rente is extreem laag op dit moment. Vraag je dus af of je met een vaste rente wilt sparen of dat je deze flexibel wilt maken. De rente kan immers in 18 jaar stijgen. Je wilt het maximale uit je spaargeld halen. Je kunt spaarrentes vergelijken. En behalve sparen, zijn er meer manieren om geld opzij te zetten, zoals bijvoorbeeld lijfrentes en verschillende vormen van beleggen.

Hoeveel moet je sparen voor de studie van je kind?

Hoeveel je moet sparen voor de studie van je kind is moeilijk te zeggen. Je kunt niet in de toekomst kijken. Hoe duur zal studeren zijn over 18 jaar? Hoeveel kost het normale levensonderhoud of de huur van een studentenkamer? Je weet het niet. Maar als je rekening houdt met duizend euro per maand voor vier jaar, zit je behoorlijk ruim. Je hoeft natuurlijk niet alles bij elkaar te sparen, want je kunt ervan uitgaan dat je tegen die tijd zelf ook een inkomen hebt. En dat je kind ook geld kan lenen voor de studie tegen een lage rente. Toch is het fijn om een flink bedrag extra te hebben tegen die tijd.

Aanvullende beurs en schuld opbouwen

Afhankelijk van je inkomen en dat van je (ex) partner krijgt je kind op dit moment een aanvullende beurs. Je kind kan ook tegen een lage rente geld lenen voor de studie. Deze hoeft pas terugbetaald te worden op het moment dat je kind zelf een betaalde baan heeft. De rente van een studielening is laag, de terugbetalingsregeling afhankelijk van hoeveel je kind tegen die tijd verdient. Maar je wilt je kind waarschijnlijk niet laten beginnen met een al te hoge schuld. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vind je meer informatie over hoe het nu geregeld is. Dat kan over 18 jaar natuurlijk anders zijn.

Geld op naam van je kind of eigen beheer?

Als je het geld nu op naam van je kind zet, kan het er op zijn of haar 18de verjaardag aanspraak op maken. Het is dan dus van je kind zelf. Natuurlijk kun je er afspraken over maken waar dat geld voor gebruikt wordt, maar wettelijk gezien heb je daar niets meer over te zeggen als je kind eenmaal 18 is. Je kunt er ook voor kiezen het geld in eigen beheer te houden. Je kunt kiezen voor een rekening waar het saldo tussentijds vrij opneembaar is, of een spaardeposito. Bij de depositorekening kun je tussentijds niet opnemen en is de rente doorgaans hoger. Je weet dan ook zeker dat je het geld tussentijds niet aan iets anders uit zal geven. Nu de rente zo laag is, zou een beleggingsrekening een hogere opbrengst kunnen geven. Dat brengt echter ook risico’s met zich mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.