Boek: ‘Jij, ik, hij, zij & al de kinderen’

door: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com
samengesteld gezinEen nieuw boek is uit over het samengestelde gezin. Het is de persoonlijke zoektocht van een Vlaamse moeder en journaliste in het nieuwe samengesteld gezin en ik ben er super enthousiast over.

Tine Maenhout is op zoek naar een nieuwe vorm van samenleven – waartoe ieder stiefgezin in feite gedwongen wordt. Er zijn namelijk weinig goede voorbeelden en vooral: Er bestaan geen normen of regels voor hoe je dit nieuwe gezin zou moeten vormgeven. Naar schatting leeft nu één op de tien kinderen in een samengesteld gezin. Partners, expartners, kinderen en stiefkinderen moeten allemaal hun eigen plek vinden. Allemaal omgaan met verstrengelde loyaliteiten, met heftige emoties en verschillende belangen. Dat gaat niet vanzelf.

Samengesteld gezin

Tine Maenhout is journalist in Antwerpen. Ze vertelt over haar eigen leven met haar biologische dochter, haar nieuwe partner, hun nieuwe baby samen en haar expartner. Ze weeft de verhalen van ervaringsdeskundige vrienden en bekenden in haar persoonlijke verhaal. Ook interviewt ze vakmensen op het gebied van het stiefgezin, zoals de bekende psychiater Dirk de Wachter en Lieve Cottyn. Ze vraagt dieper door dan de ‘gewone’ oppervlakkige vragen over het gezin.

Tegelijkertijd legt ze ook concrete kwesties voor uit haar eigen leven of dat van haar vrienden. ‘Gus (haar nieuwe partner) zegt aan tafel soms dat Molly (haar bio-dochter) met haar mond dicht moet eten of dat ze stil moet zitten. Ik vind dat hij hierin overdrijft. Als Gus haar vader was, zou het duidelijk zijn dat hij recht had om haar tafelmanieren aan te leren. In ons geval twijfel ik hieraan.’ De deskundigen diepen ook deze praktische thema’s met veel enthousiasme uit.

Partner met bagage in samengesteld gezin

Een van de rode draden in het boek is de bagage die de partners met zich meebrengen in een nieuw gezin. De scheiding met al zijn onzekerheden, verlies en rouw zet een grote stempel op de nieuwe relaties en het gezin. De pijn uit het verleden moet geheeld worden voor je echt verbinding kan maken met de ander. Een ander thema is om nooit het belang van het kind uit het oog te verliezen. Ook hier kan ik me helemaal in vinden als coach en stiefmoeder.

Samengestelde gezinnen worden de trend

Ik vind het ook interessant hoe ze het thema breder trekt naar een maatschappelijke context. Is onze maatschappij wel klaar voor deze nieuwe vorm van samen leven? Het aantal stiefgezinnen zal zeker niet dalen, eerder nog massaal gaan stijgen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk met boeken zoals deze die echt de diepte in gaan.

Maatschappij in miniatuur

‘Als je in een samengesteld gezin leeft, moet je met veel mensen en complexiteit omgaan. Dat is toch geweldig interessant. Er moet meer onderhandeld worden. Je moet iedereen aanvaarden zoals hij is, met ieders goede en slechte kanten. In die zin beantwoorden samengestelde gezinnen veel meer aan het model van onze moderne maatschappij. Zij staan veel dichter bij een multiculturele verscheidenheid en ‘the best way of life’ van de tijd waarin we leven. Veel meer dan het klassieke gezin’ zo citeert ze bijvoorbeeld de gedachten hierover van de kindertherapeute Lieve Cottyn.

Prachtig geschreven over samengesteld gezin

Tine Maenhout schrijft mooi en toegankelijk. Het boek kent literaire kwaliteiten. Haar taal is rijk aan beelden, metaforen en persoonlijke inzichten. Het is een moedig en leerzaam boek. Het geeft geen stappenplan, geen concrete tips, maar woorden die tot bezinning en bezieling leiden. Het is een van de meest bijzondere boeken over het samengestelde gezin dat ik gelezen heb. Een echte aanrader voor alle stiefouders en ouders in samengestelde gezinnen!

‘Jij, ik, hij, zij & al de kinderen – de wondere chaos van een samengesteld gezin’ van Tine Maenhout is uitgegeven door Lannoo (Tielt, 2016). Het boek met ISBN 9789401433372 is onder andere te koop via bol.com voor 17,99 euro.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Begrip en liefde zijn de sleutelwoorden! www.annettevandermaarel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.