Zindelijkheidstraining, je kindje op het toilet

Wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

ZindelijkheidstrainingKinderen tot twee jaar zijn over het algemeen nog helemaal niet vies van hun eigen ontlasting. Dan zijn ze ook nog niet toe aan zindelijkheidstraining. Als ze de kans krijgen spelen ze graag met hun ontlasting. Ze smeren het dan op de muur voor een mooie tekening en hebben geen idee hoe onhygiënisch dat is. Ze vinden het een leuk gevoel in hun handen. Ze zijn er trots op dat hun lichaampje dit geproduceerd heeft. En dat is grappig genoeg volkomen normaal. Zindelijkheidstraining heeft pas zin als kinderen er zelf aan toe zijn. Je merkt vanzelf als ze aan gaan geven dat zij naar de wc moeten, of er vies van zijn om ontlasting in de luier te hebben. Dan kun je spelenderwijs beginnen met een potje.

Op welke leeftijd is een kind zindelijk?

De meeste kinderen beginnen rond hun tweede verjaardag te voelen dat ze moeten poepen of plassen. Tegen die tijd kunnen ze hun ontlasting ook ophouden. We hebben het er dan over dat ze daar fysiek toe in staat zijn. Om helemaal zindelijk te worden is het ook een gewoonte die zij aan moeten leren. En er is genoeg om ze daarvan af te leiden. Dus speciale aandacht daaraan geven helpt wel om dit proces te versnellen. Dat noemen we dan de ‘training’. Maar dwingen of boos worden als het niet lukt, is zeker niet de bedoeling. Elk kind heeft daarvoor zijn eigen tijd. Net zoals het ene kind eerder loopt of praat. Het heeft allemaal niets met intelligentie te maken. Er gebeurt zoveel in dat jonge lijfje, dat het erop lijkt dat ze sommige dingen gewoon een voor een moeten doen. En op hun eigen tempo. Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ’s Nachts blijven kinderen over het algemeen pas droog tussen hun vijfde en zevende jaar.

Op het potje of gelijk op het toilet?

Het bezoek aan het toilet begint spelenderwijs. Ze geven vaak zelf wel aan wanneer het daar tijd voor is. Sommige kinderen willen dan gelijk op het echt toilet. Net als papa en mama. Anderen zullen eerst op een potje willen. Laat je kind hier zelf in kiezen. Laat het zijn of haar eigen proces zijn en leg er geen druk op. Als je teveel dwingt zal het alleen maar langer duren voordat je kindje zindelijk is. Je kunt natuurlijk wel stimuleren en prijzen als het goed lukt. Dan zal je kindje trots zijn en er beter zijn best voor gaan doen. Als je de ruimte hebt zou je een eigen toilet kunnen plaatsen van Tegeldepot bijvoorbeeld en deze op de juiste hoogte hangen voor je kindje. Je ziet dat kinderen op kinderdagverblijven zich gemakkelijk thuis voelen op lage, kleinere toiletten. Maar je kunt op je grote toilet ook een speciale toilet-verkleiner leggen, waardoor de opening kleiner wordt. En een stevige verhoging waardoor je kindje gemakkelijk en veilig zelf op het toilet kan klimmen. En als dat allemaal lukt? Vooral juichen!

2 reacties

  1. Het spijt me, maar dit is echt klinkklare onzin. Denk je werkelijk dat alle kinderen pas rond hun tweede “kunnen voelen of ze moeten poepen of plassen”? Dan vraag ik me toch af hoe moeders in Afrika of Azië dat doen, die, zonder luiers, hun kinderen de hele dag op zich dragen. Dat zou een smeerboel worden. Met behulp van het boekje Je baby op het potje van Laurie Boucke en gesprekken met moeders die nu oma’s zijn was mijn zoontje met 8 maanden overdag helemaal droog. Hij gaf het zelf aan dat hij moest vanaf 3 maanden. Maar had ik eerder begonnen met goed luisteren en kijken was dat misschien nog wel eerder geweest. We zijn de communicatie met onze kinderen verleerd en missen geduld en toegegeven soms tijd om onze kindjes zonder kledderige luiers rond te laten lopen. Dat ze het nog niet met woorden kunnen zeggen is hun schuld niet, maar ze voelen het zeker weten.

    • Hoi Inge,
      Wat een mooi bijzonder verhaal. Ik denk dat je gelijk hebt, dat de cijfers die in Nederland ‘normaal’ zijn helemaal niet voor iedereen hoeven gelden. En ik geloof ook zeker dat aandacht en ‘intunen’ op je kind een wereld van verschil maakt! Mooi dat je dit deelt, daar kunnen veel moeders iets mee hoop ik! Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.