Vakantiegevoel vasthouden

door: Prema Devi Ishaya, www.brightpathconsultancy.com.

Al op vakantie geweest? Lekker uitgerust en ontspannen? Alles weer even kunnen relativeren? Heb je weer het gevoel dat je de hele wereld aankunt? Goede intenties om dat vast te houden en om meer te ontspannen in je werk, meer te genieten? 

Misschien heb je dit gevoel en idee al eerder gehad en heb je wellicht ook ervaren dat dit binnen afzienbare tijd verdwenen kan zijn. Voor je het weet ben je weer opgeslokt in het dagelijks ritme met verplichtingen, tijdsgebrek of deadlines.

De intentie om meer ontspannen te werken, te genieten en tijd genoeg te hebben is er vaak wel, alleen lijken situaties van buitenaf dit onmogelijk te maken. Hoe kan het nou dat onze wil er is, maar dat het toch niet lukt? Ik heb ergens gelezen dat 80% van de mensen die iets willen veranderen in hun leven, hier niet in slagen. Dat heeft te maken met onze routine, onze patronen. Op de oude voet verdergaan, hoe zeer we dit ook willen veranderen, is daardoor makkelijker.

Een verandering aanbrengen, betekent de bekende routine doorbreken. Dit bekende patroon loopt zeg maar een beetje op de automaat en het vereist alertheid om hier uit te komen. Omdat iedereen zijn eigen patroon en zijn eigen automaat heeft, is het goed om voor jezelf te bekijken wat jou helpt om een verandering in gang te zetten.

Wat heb jij nodig om het vakantiegevoel vast te houden in je werk en dagelijkse leven? Een betere tijdsplanning? Niet meer 4 afspraken op één dag plannen? Niet meer afspreken met mensen waar je geen energie van krijgt, maar juist energie kosten? Meer tijd inplannen voor het doen van dingen waar je ècht blij van wordt?

Bekijk van tevoren welke moeilijkheden je hierbij kan verwachten: bv deadline op het werk, moeite om nee te zeggen tegen die kennis, gevoel van verplichting voor het bezoeken van een verjaardag, etc. Wat zou je op dat moment kunnen doen om dit te verlichten? Het bewust zijn van die moeilijke momenten, helpt al enorm. Het maakt dat je het moment opmerkt en dan de mogelijkheid hebt tot het maken van
een andere keuze (= de routine doorbreken).

Lukt het toch niet? Kijk dan of het helpt om jezelf meer bewust te maken van wat je wil veranderen: hang kaartjes op in je huis, op je werkplek, zodat wat je wenst meer aandacht krijgt. Het inhuren van een coach is ook een mogelijkheid om je te ondersteunen. Vraag jezelf af: ‘wat is het mij waard?’ Ik wens je een eeuwigdurend vakantiegevoel!

© Prema Devi Ishaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.