Technieken overload

door: Prema Devi Ishaya, www.brightpathconsultancy.com.

Afgelopen week vertelde iemand mij dat ze ermee gestopt is weer een techniek te leren of weer een workshop of cursus te volgen in persoonlijke ontwikkeling. “Allemaal beloven ze van alles, terwijl de werkelijke en voortdurende ervaring van die belofte uitblijft”, vertelde ze mij. “Sommige bekende schrijvers en leraren op het gebied van bewustzijn geven ook aan dat het niet om ‘weer een nieuwe techniek’ gaat. Zij vertellen dat je niets nodig hebt om wakker te worden uit de illusie van alledag”.

 

Ik glimlach, want ik ben het helemaal met haar eens! Ik heb in workshops die ik voorheen gaf ook aan de deelnemers verteld dat ze niet steeds nieuwe technieken moeten verzamelen. In feite heb je ook niets nodig om te ontwaken! Het enige wat nodig is in het moment zijn (en blijven) in plaats van in je gedachten die je alleen naar het verleden of de toekomst brengen. Dan ben je vrij, ontwaakt.

Sommige mensen lukt dat, gewoon plotseling volledig ontwaken. Eckhart Tolle bijvoorbeeld, die een moment van inzicht kreeg, de illusie los liet en nu helemaal in het Nu leeft (en niet meer vanuit het denkproces).

Anderen echter niet. Van jongs af aan wordt ons namelijk geleerd na te denken, waardoor we maar weinig aandacht hebben voor wat er zich in het moment afspeelt. Het nadenken is door vastgeroeste overtuigingen en concepten zo eigen geworden dat het lastig kan zijn er los van te komen.

Waarom zou je hier los van willen komen? Omdat je nu nog maar 10% van de capaciteit van het denken gebruikt; 90% gaat naar het nutteloze geratel en het in stand houden van belemmerende overtuigingen. Als je hiervan loskomt, kun je het denken gaan gebruiken voor dat waar het goed in is en kun je ervaren hoe groot je werkelijk bent (to play Big).

In een gesprek met mijn leraar Maharihsi Krishnananda Ishaya, stelde ik hem de vraag of mensen ook zonder technieken kunnen ontwaken. Hij lachte en vertelde mij dat hij dat ook destijds aan zijn leraar (Maharishi Sadashiva Isham) had gevraagd. Het antwoord was: possible but not probable (mogelijk, maar niet waarschijnlijk).

Techniek of niet. Dat is dus helemaal aan jezelf: wat jij het liefste uit het leven halen en wanneer je dit wilt ervaren. Stel je het uit tot later of wil je ook nu meer ervaren? Misschien ben je hiervoor wel op zoek naar een simpele, maar ook doeltreffende techniek, of misschien wil je ook plots ontwaken zoals Eckhart Tolle (dat wilde ik namelijk ook heel graag, maar was te ongeduldig om hierop te wachten 😉

Ik ben heel blij voor de mevrouw die zei de technieken zat te zijn. En waarom? Omdat dit het perfecte moment is voor haar om te ontwaken. Juist nu. Door het lòslaten van de overtuiging dat ze zoveel moet leren, komt ze dichter bij haarzelf. Van daaruit kun je het kaf van het koren scheiden en goed aanvoelen wat je diepste wens is om vervolgens je intuïtie te volgen. Ze heeft zich overigens net opgegeven voor de Ascension cursus.

© Prema Devi Ishaya

P.s.: Maharishi Krishnananda Ishaya tijdens de lezing in Amsterdam: http://www.youtube.com/watch?v=4qsdXclHQ7c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.