Keuzevrijheid belangrijkste drijfveer voor vrouwen om eigen zaak te starten

(Bron: CBS).

Er is onderzoek gedaan naar de redenen voor vrouwen om een eigen bedrijf te starten. Het onderzoek toont aan dat keuzevrijheid, onafhankelijkheid en meer professionaliteit in de uitoefening van hun vak de voornaamste redenen zijn om voor zichzelf te beginnen.

“De laatste jaren zien we steeds meer vrouwelijke starters onder onze leden. In het kader van Internationale Vrouwendag waren we benieuwd waarom vrouwen voor zichzelf willen beginnen, waar ze tegenaan lopen en welke tips vrouwelijke ondernemers hebben voor andere starters,” aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen.
Onafhankelijkheid is zeer belangrijk voor vrouwelijke ZZP’ers; meer dan de helft geeft aan dat dit voor hen de voornaamste reden was om als zelfstandige te starten en ze vinden het nu nog steeds belangrijk om zelf te kunnen bepalen hoe ze met hun vak bezig zijn. Ook flexibiliteit speelt een grote rol bij een keuze voor een bestaan als ZZP’er; voor 94% van de ondernemers is het flexibel kunnen indelen van je eigen tijd van groot belang. Opmerkelijk was dat veel vrouwen aangaven dat ze bij hun voormalige werkgever onvoldoende gewaardeerd werden en een gebrek aan carrièreperspectief hadden, mede door de dominante mannencultuur. Ook zeggen veel vrouwen dat ze zichzelf beter kunnen ontwikkelen en uitdagen als ondernemer.

73% van de vrouwelijke ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn kunnen leven van de inkomsten die ze halen uit hun ondernemerschap. Dit percentage groeit bij de ervaren ondernemers naar 80%. Het is wel zo dat de meer ervaren ondernemers vaker aangeven ruim te kunnen leven van het inkomen dat ze verdienen. Meer dan 60% van hen werkt dan ook fulltime of meer dan fulltime, terwijl dit bij starters over het algemeen genomen 47% is. Opvallend is dat vrouwelijke ondernemers dus meer werken dan vrouwelijke werknemers, die gemiddeld 27 uur werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.