Interview met Olga Leever van de schone schrijfster

Contact met mensen, vernieuwen en zelfstandig zijn. Dat waren voor mij de redenen om een eigen zaak te starten. Zowel privé als zakelijk ben ik een ‘mensenmens’. En steeds op zoek naar hoe het anders en beter kan. Ik ben Olga Leever, 41 jaar. Zelfstandig tekstschrijver/trainer en (stief)moeder. Ik woon samen met mijn vriend en onze vier kinderen – twee van hem, twee van mij.

Waarom (en Wanneer) ben je voor jezelf begonnen?

In maart 2005 startte ik met de schone schrijfster. Maar eigenlijk werkte ik al jaren voor mezelf. Als freelancer, naast een parttime baan. Ik werkte drie dagen per week bij een tekst- en trainingsbureau – in dienstverband, ‘voor de zekerheid’. Daarnaast deed ik allerlei schrijfklussen. Maar ik wilde meer zelfstandigheid. Zelf besluiten nemen, zelf met klanten praten, zelf je tijd indelen. Mijn vriend gaf me het beslissende zetje: ‘Je kunt het!’ Ik had al zoveel opdrachtgevers, dat ik de zekerheden van die vaste baan wel op durfde geven.

Hoe heb je je voorbereid op je eigen zaak?

De stap was niet zo groot. De vrijheid van het freelancen kende ik al. De enige voorbereiding was het verzinnen van een naam. Dat deed ik in de sauna, in het bubbelbad. Daarna reserveerde ik een domeinnaam. Ook schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. De eerste tijd had ik geen kantoorruimte – ik werkte aan de huiskamertafel.

Waarom ben jij tekstschrijver geworden?

Tekstschrijven past bij mij omdat ik houd van mensen en van taal. Het helder verwoorden van iets ingewikkelds vind ik fijn. Ik creëer een nieuwe tekst en houd daarbij de lezer voor ogen. Daarin zit mijn kracht: om altijd zo te schrijven dat iemand het begrijpt. Daarnaast geef ik regelmatig schrijftrainingen. Heel leuk om voor een groep te staan en te zorgen dat mensen leren schrijven, maar vooral ook dat ze het tijdens zo’n training naar hun zin hebben.

Wat maakt jouw teksten uniek?

Brochures, websiteteksten, jaarverslagen, nieuwsbrieven…ze zijn vaak lastig leesbaar of onbegrijpelijk. Het is mijn werk om deze teksten leesbaar te maken. Ik maak ze concreet, persoonlijk en helder. Als het even kan met een journalistieke inslag. Zodat ik de lezer mijn teksten binnenlok én hun aandacht vast blijf houden. Ik schrijf vooral voor de overheid en voor het bedrijfsleven.

Wat is jouw inspiratie?

Mijn krant, Trouw, is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron.

Wat is je valkuil?

Te hard werken. Ik ga altijd maar door.

Heb je een gouden tip voor andere onderneemsters en/of voor je klanten?

Houd af en toe een ‘heidag’. Een dagje sauna of strand bijvoorbeeld. Blik tijdens die dag terug en zet je bedrijfsdoelen weer eens op een rij. Zo weet je of je nog op de goede weg bent.

Olga Leever, www.deschoneschrijfster.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.