Interview met Mariette Klay, tuinontwerper

Groene Kikker tuinadvies, www.groenekikker.nl.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Voor mijn werk moest ik dagelijks naar Schiphol -Oost, dat betekende steevast files, dus haasten om ’s middags op tijd de kinderen op te vangen. Wanneer je dan voor de tiende keer voor een open brug staat, met je tanden in het stuur omdat je wéér te laat bij het schoolplein dreigt te komen, is de lol er wel af! Het idee voor mezelf te beginnen had ik al een tijdje, dat vrijheid ervan werd steeds aantrekkelijker!”

Hoe heb je jezelf voorbereid op jouw eigen zaak?

Gewoon lekker begonnen. Visitekaartjes en briefpapier gemaakt. Door me keer op keer met opdrachten te bewijzen, staat nu, na zeven jaar, alles wel op de rails. Mooie van mijn vakgebied is, is dat ik continue leer van zowel fouten en successen. Het valt me niet moeilijk om me door de natuur te laten inspireren.

Waarom tuinontwerper?

“Tuinontwerpen” past precies bij mij. Goed luisteren naar mensen, daar mijn kennis mijn kennis en ervaring aan toevoegen. Als door een trechtertje komt dat bij elkaar tot een praktisch en mooi tuinontwerp. Ik werk samen met een aantal vakkundige tuinlieden, maar verzorg ook wel de uitvoering zelf. Juist dat geeft me een heerlijk “handen-uit-de-mouwen” gevoel!
Wat maakt jouw tuinontwerpen uniek?

Ik richt me naar de wensen van de klant. Toch vind ik het leuk om bij elk ontwerp iets unieks, origineels, iets van mezelf toe te voegen. Iedere plek heeft zijn eigen specifieke sfeer, dat probeer ik altijd naar voren te halen. Net even dat speciale waardoor de tuin en het huis in harmonie zijn. Het eindresultaat moet wel altijd praktisch uitvoerbaar zijn en een mooi, logisch geheel vormen. Bij mij blijft de betaalbaarheid van een ontwerp altijd vooropstaan! Natuurlijk houd ik er ook rekening mee hoeveel tijd en energie een klant in zijn tuin wil steken.

Wat is jouw inspiratie?

De natuur in de meest brede zin. Wandelingen door bossen en duinen. Landschappen die me betoveren tijdens mijn reizen. Alles eigenlijk: Van Central Park tot een nostalgische speeltuin. Uiteraard ook de kunst en fotografie. En, dit klinkt misschien gek: vooral mijn eigen tuin, waar ik elke dag in vertoef!

Wat is je valkuil?

Mijn valkuil is de “winterslaap”. Op de een of ander manier raken mensen er moeilijk van overtuigd dat een wintertuin ook spannend is.  Voor mij is de winter een periode van netwerken en administratie. Tot die taak moet ik me echt zetten. Ook in deze fase trek ik er liever op uit, maar ja…….dat administratieve deel hoort natuurlijk wel bij “eigen baas” zijn.


Heb je een gouden tip voor andere onderneemsters?

Ja! Gewoon lekker beginnen. Geloven in je zelf! Ik ben ook lid geworden van een beroepsvereniging. Daar heb ik veel aan gehad, zoals tips over tarifering en leveranciers. Door het contact met collega’s wordt je gewezen op goede cursussen en lezingen. Samen bespreek je wat er in de  branche leeft; de dagelijkse obstakeltjes, uitdagingen, nieuwe ontwikkelingen. Het is ook prettig  om elkaar de bal eens toe te kunnen spelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.