Interview met Laura Dufour, Het Stijlbureau

laura dufour

Sinds de zomer van 2004 geeft Laura Dufour (29) kleding- en stijladvies aan mannen en vrouwen die zich mooier, beter en zelfverzekerder willen voelen. Voor bedrijven verzorgt ze trainingen, workshops en lezingen. Individuele klanten kunnen zich bij Laura aanmelden voor een Tijdloos Stijladvies, een Gelegenheidsadvies, een Stijlworkshop, een Garderobeanalyse of Kleurenanalyse.

[Dit interview is al uit 2008 en Laura doet alweer andere dingen. Wel is het nog steeds een inspirerend verhaal voor alle vrouwen, die vastlopen in hun werk of op een andere manier niet goed voor zichzelf zorgen. dd juli 2023]

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

“Voor de oprichting van Het Stijlbureau heb ik als projectmanager bij Het Genootschap voor Reclame gewerkt. Daar heb ik me helemaal over de kop gewerkt. Vervolgens zat ik thuis in joggingbroek op de bank. Ik heb ontslag genomen en de tijd genomen om me af te vragen: Wat vind ik leuk? Wat wil ik serieus doen ‘for a living’? Ik heb zelf ervaren wat het met je doet als je niet voor jezelf zorgt. Daar wilde ik iets mee doen. Ik wil zoeken naar wat de persoon in zichzelf ziet, wat zij waard is. Ik geef stijladvies vanuit mezelf, maar juist op de persoon gericht.”

Word je bewust van het effect dat je op jezelf hebt

Wat is jouw inspiratie?

“Neem het moment dat iemand een ruimte binnenkomt en alle hoofden zich naar die persoon omdraaien. Dat komt niet omdat die persoon voldoet aan hét schoonheidsideaal, want dat verschilt per plek op de wereld. Dat mensen zich omdraaien komt door de kracht, de schoonheid, de uitstraling van die persoon. Je kunt het vergelijken met een positieve ‘vibe’. Als je door de stad loopt, botst de ene keer iedereen tegen je op, de andere keer niet. Het ligt er helemaal aan hoe je jezelf op dat moment ziet. Dat wil ik mensen meegeven: word je bewust van het effect dat je op jezelf hebt. Als je jezelf op een bepaalde manier verzorgt, straal je je intrinsieke waarde uit. Het gaat niet om kleding of mode maar om het effect, om wat je in de spiegel ziet. Mijn advies baseer ik op de persoonlijkheid, de levensstijl en wensen van de klant.”

Welke algemene stijladviezen heb je voor vrouwen?

“Als je iets aantrekt, vraag je dan af: Word ik hier blij van? Zo niet, dan terughangen of terugbrengen. Wees kritisch want standaard maten bestaan niet. Als je er tiptop wilt uitzien en je vindt de juiste kleding niet? Dan ligt het meestal aan het aanbod. Daarom bood ik destijds ook maatkleding aan.
Hoe meer we onze vrouwelijkheid uitstralen, hoe krachtiger we overkomen. En dan heb ik het niet over een diep decolleté. Het zit ‘’m in vrouwelijkheid dúrven uitstralen in lichaamstaal. Draag bijvoorbeeld een klein hakje, waardoor je rechter op staat. Ik kijk ook naar de combinatie kleur en persoonlijkheid. Kleuren hebben een psychologische waarde. Je straalt er iets mee uit. Het is belangrijk de goede kleuren bij het huidtype te kiezen. Op een relatief eenvoudige manier kun je het gezicht meer laten spreken.”

Welk stijladvies geef je jezelf?

“Als ik me goed voel, maakt het niet uit wat ik draag. Ik houd wel rekening met wat ik die dag ga doen. Ik kleed me voor mezelf, niet voor de afspraak. Als ik bijvoorbeeld acquisitie doe per telefoon, kleed ik me ook zakelijk, dan straal ik dat uit. Dat is voelbaar aan de andere kant van de lijn. Wel kleed ik me altijd met respect voor de omgeving. Ga ik naar een congres waar voornamelijk mannen in grijze pakken komen, dan ga ik ook in pak, maar trek ik een rood jasje aan.”

Heb je een gouden tip?

“Volg je gevoel. Dat is het enige waarop je kunt vertrouwen. Vraag je af of je blij wordt van wat je doet. Durf risico’s te nemen. Durf ook zakelijk te zijn. Vrouwen willen elkaar vaak eerst gezellig leren kennen.
Ik ben dienstbaar ingesteld, kan goed luisteren maar heb ook geleerd mijn aanpak zakelijker te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.