Interview met Ariëlle Brouwer van Brouwer Theater & Training

‘Aanvaarding is ook een mooie vorm van verandering’
Arielle Brouwer is trainer/coach met een speciale achergrond: zij werd opgeleid aan de Toneelschool Amsterdam en werkte jarenlang als theater professional. Sinds 1998 combineert ze haar vakmanschap met het ontwikkelen van communicatietrainingen en spelworkshops. Zij maakt ook theater-op-maat, geeft presentatiecoaching, en werkt met dromen.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Voor mij is zelfstandigheid, het eigen baas zijn, het belangrijkste aspect van het ondernemerschap. Ik wil vorm kunnen geven aan de dingen die ik belangrijk vind, op een manier die ik prettig vind. Bij een eigen zaak hoort ook dat je verantwoordelijk bent voor je eigen fouten (ik vind dat een ‘schone’ manier van werken) én voor je eigen successen. Je staat altijd voor wat je doet.

Hoe heb je je voorbereid op je eigen zaak?

Ik ben zomaar begonnen op een zekere dag, elf jaar geleden, omdat ik kostwinner werd en een eigen zaak mij de mogelijkheid gaf om werk te combineren met de opvoeding van mijn kinderen. Als theatermaker was ik wel gewend om zelfstandig te denken en te handelen. En vooral om innovatief te zijn! Ik bedenk, en met veel plezier, altijd weer nieuwe vormen.

Waarom doe je precies dat wat je doet?

Ik ben mateloos geïnteresseerd in mensen en hun gedrag. Waarom doen we zoals we doen? Wat beweegt ons? Hoe ontstaan conflicten? Hoe gaan we om met emoties? Wat maakt ons (on)gelukkig? Ik vind het bijzonder dat ik, met gebruikmaking van mijn theatervakkennis, andere mensen kan helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag en in de communicatie met elkaar. Ik geniet als ik mensen zie opbloeien tijdens een presentatiecoaching. Geweldig dat ik bij kan dragen om vrouwen meer zelfvertrouwen te geven. Dat mijn werkvormen hen hun kwaliteiten kan laten zien.

En ik wil het leven ook voor zichzelf laten spreken. Daarom geef ik theaterworkshops waarin men kan genieten van het spelen op zich. Natuurlijk kunnen de cursisten deze vorm van zelfexpressie weer relateren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zo’n wisselwerking tussen ‘wat zich aandient’ en ‘wat dat voor jou kan betekenen’ zit ook in het bijzondere om te werken met dromen van mensen.

Ik hou van mensen, en ik hou ervan samen met ze te onderzoeken wat in hun leven ‘werkelijkheid en essentieel’ is en wat ‘theater.’ Het gaat daarbij niet altijd om verandering, maar ook om aanvaarding.

Wat maakt jouw training een uniek produkt?

Ik ben zelf het unieke in alle producten die ik verkoop. Mensen noemen mij daarom vaak inspirerend. Ik heb natuurlijk een bijzonder vak, het theater, dat een onuitputtelijke bron is voor informatie over menselijk gedrag en dat methodieken biedt om er bewust mee om te gaan en te oefenen. Verder ben ik nieuwsgierig van nature en dat heeft me in de loop van mijn leven veel kennis en ervaring opgeleverd die ik kan toepassen in mijn werk, zoals diverse meditatie- en bewegingstrainingen, contacten met andere culturen, activiteiten voor vrouwennetwerken, en het samenwerken met andere trainers, voor zeer uiteenlopende doelgroepen. Ik zie wat mensen op een bepaald moment nodig hebben, en ik heb dan genoeg instrumenten om in te zetten om er vakkundig maatwerk van te maken.

Dat levert bewustzijn op (theater-op-maat), inzicht en handvatten (trainingen, ook met acteurs), zelfvertrouwen (presentatiecoaching), empowerment (training en coaching voor vrouwen), plezier en contact (improvisatieworkshops), ruimte/bewegingsvrijheid (spelworkshops, ook train-de-trainer), en persoonlijke groei (dromenworkshops). En vooral: inspiratie!

Wat is jouw inspiratie?

Echte inspiratie vind ik door stil te zijn, door niets doen. Mediteren, wandelen, afwassen. In de stilte komen de nieuwe ideëen, de nieuwe vormen, als vanzelf naar boven. Ze dienen zich aan. Ik heb zelden gebrek aan inspiratie, want als je het nodig hebt is het er, altijd en overal. Iedereen kan zich daarvoor openstellen. Ik leer ook heel veel van de mensen waar ik mee werk, en waar ik mee leef, de dieren, de natuur. Er zijn leraren waar ik veel van opgestoken heb, zoals mijn toneelschoolleraren, taichi, chigong en yogaleraren, en de zeer innemende Katie Byron. Theater, gedichten, beeldende kunst en muziek.

Dromen zijn voor mij pure inspiratie, als boodschappen uit het onderbewuste. Ze hebben veel overeenkomsten met toneelstukken, met hun dramatische structuur en algemeen menselijke, archetypische thema’s. Bij Hans Korteweg volgde ik de Opleiding Structurele Droomuitleg om ook met dromen te kunnen werken. Daaruit is mijn workshop ‘Spelen met dromen’ ontstaan, die ik Pinksteren 2009 weer ga geven in de Belgische Ardennen.

Wat is je valkuil?

Te veel willen doen en te weinig genieten van wat ik heb en kan.

Heb je een gouden tip voor andere onderneemsters?

-Word lid van een ondernemersnetwerk om je zorgen en successen te delen met andere (vrouwelijke) ondernemers. Mijn favoriete netwerken:
Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs (landelijk vrouwelijk ondernemers netwerk). www.sve.nl. En Haareigenzaak.nl.
-ZZP’ers raad ik aan om eens samen te werken met elkaar: je kan grotere opdrachten aannemen en het is leuk en leerzaam.
-Aarzel niet om in je persoonlijke ontwikkeling te investeren, het levert het je enorm veel op.
Spiritueel leraar Katie Byron, “4 vragen die je leven veranderen” www.thework.org
Hans Korteweg, “Het droomjuweel” e.a. boeken www.hetjuwelenschip.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.