Seks op mijn voorhoofd

door: Marielle Kleynjan, www.moem.nl.

Afgelopen zomer stond ik op de wijkmarkt van mijn buurt in Utrecht. Voor het eerst deed ik daar aan mee met mijn bedrijf. Het voelde als een soort ‘coming out’. Waarom? Omdat ik een niet erg alledaags beroep heb. Ik noem mezelf vaak een ‘coach voor vrouwen’, maar eigenlijk ben ik een seks- en relatiecoach. En als ik dan dus op een markt sta met mijn flyers, versierd met één van mijn schilderijen -van een blote vrouw-, dan lopen de mensen met een grote boog om mij heen. Alsof ik het woord ‘seks’ op mijn voorhoofd heb staan!
Heel dapper kwam een bekende uit de straat op mijn kraam af, met zijn kinderen. Zijn vrouw was al doorgelopen. De schaal met lekkere chocolaatjes had zijn werk gedaan: kinderen lokken zodat de moeders een excuus zouden hebben om even voorzichtig te snuffelen. Dit keer had ik een vader gevangen. Hij keek aandachtig de print-outs van mijn website door en zuchte: “Dat zou mijn vrouw nu ook eens moeten doen, maar ja!” en nam nog maar een chocolaatje. Hij was verbaasd dat hij niet op de hoogte was van mijn werkzaamheden. Ik vroeg hem of hij al gezien had hoe de mensen reageerden op mijn aanwezigheid en voorzichtig begon hij om zich heen te kijken. Alle vrouwen hadden last van plotselinge haast of zagen ineens iets heel interessants aan de overkant. Hij lachte en zei me dat ik nog een hoop te doen had in de wijk. 

Een half jaar later, afgelopen weekend. Samen met Joyce -‘mijn partner in crime’- ben ik op de Onkruidbeurs om onze workshop Strip je Vrij te promoten. Al terwijl we onze stand aan het opbouwen zijn gaat er een geroezemoes door de hal: “Pssst… stripjevrij… seks… vrouwen… psssst… giechel…”. En dat zijn dan nog maar de deelnemers!

Natuurlijk hebben we weer een grote schaal met chocola. Sensualiteit is tenslotte ook lekker eten. Dit keer zijn er niet zoveel kinderen maar wel veel vrouwen die alleen om die chocola de stand durven te bezoeken. “Even een chocolaatje hoor, verder niets!” Veel haastige vrouwen die ab-so-luut niet willen kijken – soms met mannen die dat (daarom?) juist wèl doen, maar dan op een onbeschaamde manier, alsof we ons prostitueren in die stand. Vrouwen op een afstandje die giechelen en wijzen. Mannen die komen discussiëren waarom onze workshop alleen voor vrouwen is en dat discriminerend vinden. Lees: mannen die het woord ‘seks’ op ons voorhoofd lezen en daar vooral dichtbij willen zijn.

Gelukkig zjin er op de beurs ook moedige en vrije vrouwen die nieuwsgierig met ons beginnen te praten. Juist de jongere èn de wat oudere vrouwen zijn erg enthousiast. De moeders van dertig-veertig jaar blijven wat achter. Ik hoor sommige honend roepen dat ze daar veel te oud voor zijn: “Hahahaha.” “Dat is wat voor…, ik heb dat niet nodig!”

Het gaat steeds beter, ik lach erom. Ik maak grapjes met de verlegen vrouwen, maak me kwetsbaar zodat zij zien dat ik ook gewoon een vrouw ben die toevallig wat makkelijker over seks praat. Terwijl zij weer makkelijker kunnen praten over marketing, logistiek of bijvoorbeeld transpersoonlijke astrologie. Ik ben me bewust van wat ik uitstraal: zekerheid, plezier, in contact met mijn lusten, vrouwelijkheid en …. seks.

En vooral dat laatste staat met grote letters op mijn voorhoofd zodra ik me voorstel, zodra mensen vragen naar wat ik doe, zodra ik in een blad sta met mijn cursus, zodra ik een column schrijf onder de naam “Lust & Liefde”.
Ik schrijf het tegenwoordig maar zelf met mooie krullen op mijn voorhoofd dan heb ik er zelf ook wat plezier aan!

liefs, Marielle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *