Pijn tijdens je menstruatie

Menstruatie, het komt nooit goed uit! In je drukke bestaan, komt de periode dat je ongesteld bent natuurlijk nooit gelegen. De dagen voor je menstruatie kun je je al onbestendig voelen, buikpijn hebben of het leven als zwaar ervaren. Je kunt hoofdpijn hebben en opgezwollen borsten. Niemand in je nabije omgeving heeft hier begrip voor, laat staan dat ze je even zullen ontzien! En dan zul je net zien dat je een belangrijke presentatie hebt of naar de sauna gaat!

Duidelijkheid Het kan helpen als je gewoon in je omgeving aangeeft dat je je niet goed voelt, maar dat het binnen een paar dagen weer over is. Geeft tips over hoe ze jou even kunnen ontzien. Vraag je partner je onderrug te masseren, leg een kruik tegen je onderrug en zorg gewoon even goed voor jezelf.
Wat is menstruatie nu precies? Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, wordt dikker, zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de pijn van krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie. Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Vrouwen die weinig bloed verliezen, kunnen veel last van pijn hebben; vrouwen die veel bloed verliezen, hebben soms helemaal geen pijn.

Wat kun je doen? Mocht je te veel last hebben van dit maandelijkse ongemak, aarzel dan niet contact op te nemen met je huisarts. Er is namelijk van alles te doen tegen hevige ongesteldheid. Sowieso is het bijhouden van je cyclus via een dagboekje erg aan te raden. Op die manier kun je bijvoorbeeld ontdekken of er een patroon te herkennen is. Tegenwoordig kun je hiervoor ook leuke apps op je smartphone downloaden, zoals Period Diary of Woman Log kalender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.